Mikko löysi kipinän

Soittaminen on Jyväskylän kaupunginorkesterissa työuransa tehneelle Mikko Oinoselle elämäntapa. Henki ja elämä. Nyt hän on löytänyt Kipinän.

Jyväskylän seurakunnan Kipinään Sepässä kertyy vähitellen väkeä. Klo 13 alkava musiikkituokio houkuttelee taas joukon musiikinystäviä kuuntelemaan Mikon ja Jarin esityksiä. Edessä on tunnin mittainen säveltuokio. Mikko toivottaa kansan tervetulleeksi ja ehdottaa, ettei jokaisen musiikkikappaleen jälkeen aplodeerattaisi. Tunnin rupeama menisi silloin sujuvammin. Ja niinhän se menee, vaikka suosionosoituksiakin tulee. Aika ei tule pitkäksi.

Mikko Oinonen, saksofoni ja Jari Leppänen, piano ovat viihdyttäneet yleisöä Kipinässä jo viime talvesta lähtien. Alkuun ilmaiskonsertit olivat kovin uutta, ja siksi yleisömäärä on kasvanut vasta lähestyttäessä vuoden loppua. Kipinässä ei aseteta jyrkkiä rajoja musiikille, eli kaikkien kappaleiden ei tarvitse olla hengellistä musiikkia. Riittää, että kansa löytää Kipinästä levähdys- ja hiljentymispaikan.

Mikko Oinonen, edessä, ja Jari Leppänen viihdyttävät kävijöitä seurakunnan tiloissa Sepän Kipinässä.
Kuva: Markku Saarinen

Kaikki alkoi siitä, kun Mikko Oinonen jäi eläkepäiville orkesterista. Soittohalut olivat yhä tallella ja muistot “saksofonivuosista”, vaikka orkesteri-instrumenttina oli ollutkin kontrabasso. Netistä löytyi uusi tekniikan ihme; digitaalinen saksofoni. Sen soundit miellyttivät.
– Soittaminen pitää mielen virkeänä ja tarjoaa aivoille mielekästä tekemistä. Innostuin vapaaehtoistyöstä runsaat vuosi sitten, ja olen toteuttanut musiikkituokiota eri puolilla Jyväskylää.

Mikon Musiikkihetki -nimellä tunnin mittaisia konsertteja kertyi kaupungin palvelukeskuksissa jo vuonna 2017 noin 70 ja tänä vuonna vähän yli 90.
– Yhteistyö Jari Leppäsen kanssa alkoi vähän yli vuosi sitten ja viime helmikuussa aloitimme Sepän Kipinässä perjantaiset MusiikkiMeditaatiot Kipinän henkilökunnan pyynnöstä. Aiomme jatkaa samalla linjalla myös alkavana vuonna. Kun löysin Jarin, oli duo pianolla ja saksofonilla valmis.
 – Jari Leppänen on “todellinen amatööri” sanan positiivisimmassa mielessä. Siis musiikin rakastaja. Hän on ravintola-alan ammattilainen, ravintolapäällikkö, S-ryhmän ravintoloissa (Amarillo, Jäähallin ravintola), ja viimeksi oli perustamassa Ristorante Noe’ta – S-ryhmän mandaatilla. Keski-Suomen konservatorion säätiön hallituksen jäsenenä hän osallistui mm. pianokilpailujen järjestelyihin, Mikko kertoo.

Seuraavan kerran Mikko ja Jari musisoivat Kipinässä perjantaina 4.1.2019. Musiikkihetki on kaikille avoin ja maksuton.

Teksti: Markku Saarinen