Älylaite kiertoon -ekoteko

Onko sinulla jäänyt käyttämättömiä älylaitteita pölyyntymään? Nyt voit laittaa hyvän kiertoon ja tehdä ekoteon. Lahjoita tarpeeton älypuhelin, tabletti tai kannettava tietokone keräykseen.

Ihmisten ilmoille -hanke lanseerasi vuoden alusta kampanjan, jossa kerätään älylaitteita ja kannettavia tietokoneita niitä tarvitseville. Huohtasuon alueella on paljon vanhempaa väestöä, joilla ei ole minkäänlaista älylaitetta. Hanke otti tästä kopin ja aloitti keräyksen, jossa hyvä laitetaan kiertoon. Tuo kunnossa oleva laitteesi Kylätoimistolle, siellä se tyhjennetään ja koulutuksen kera lähtee uuteen kotiin.

Yhteiskunnan palvelut siirtyvät yhä enenevissä määrin verkkoon. Varsinkin seniori-ikäisillä on hankaluuksia hoitaa asioitaan. Asioiden hoitoon vaaditaan tietokone, tabletti tai älypuhelin, ja jos sitä ei ole, on asioiden hoito aikaa vievää ja joissain tapauksissa vielä suhteellisen kallistakin.

Ihmisten ilmoille -hanke haastatteli viime kesän aikana 187 ihmistä. Suurimalla osalla haastateltavista ei ollut minkäänlaista älylaitetta. Haastattelun pohjalta Valkonen sain idean tarpeettomiksi käyneiden älylaitteiden kierrättämisestä niitä tarvitseville.
Älylaitteen saaja saa kylätoimistolla opetusta laitteen käyössä. Valkonen painotti, että opastus tehdään nimenomaan sillä laitteella, jonka asiakas saa opetuksen jälkeen itselle. Näin laite käy tutuksi jo opastusvaiheessa ja käyttö on helpompaa omatoimisesti.

Tämän ajan yksi iso ongelma on elektroniikkajäte. Kertakäyttökulttuurissa, jossa laitteet “vanhentuvat” vuodessa tai parissa, elektroniikkajätettä syntyy valtavasti. Tällä kampanjalla lyödään kaksi kärpästä yhdellä iskulla: vähennetään elektroniikkajätettä kierrättämällä laite sitä tarvitsevalle.

Tuo laitteet pölyyntymästä kaapeista ja laatikoista ja anna hyvän kiertää.