Huhtasuon Ilona

Eino ja Tarja

Ikääntyville Laatua, Osallisuutta, Neuvoja Asumiseen ja arkeen. Kangasvuorentie 22:ssa sijaitsevat Jaso-talojen rakennuttamat kiinteistöt valmistuivat kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen talo valmistui vuonna 2014 ja toinen kiinteistö vuotta myöhemmin, 2015. Jaso on vuonna 2012 perustettu, voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhdistys, jonka toimintaa säätelee laki asumisoikeusyhdistyksistä ja asumisoikeuslaki.

Ilona-talot on tarkoitettu yli 55-vuotiaille. Niiden rakentamisessa on otettu huomioon ikääntyvien ihmisten tarpeet. Asunnot on rakennettu turvallisiksi, esteettömiksi ja laadukkaiksi, joissa kenenkään ei tarvitse olla yksin, ellei itse sitä halua. Asunnon varustelussa on toteutettu niitä asioita, joilla voidaan helpottaa ikääntyneen arjesta selviytymistä. Jaso-talojen yhteisöllinen toimintamalli tukee toimintakykyä ja ehkäisee palvelutarpeen syntyä. Asukkailla on mahdollisuus asua omassa kodissaan elämänsä loppuun.

Jaso rakennuttaa Ilona-talot keskeisille paikoille niin, että lähellä on tarvittavat peruspalvelut tai siten, että palvelut ovat saavutettavissa julkisilla kulkuneuvoilla. Näin on myös Huhtasuolla. Muiden muassa lähikauppa, apteekki, terveyskeskus ja kirjasto ovat kivenheiton päässä. Myös paikallisliikenteen linja-autopysäkki on taloyhtiön välittömässä läheisyydessä. Näin ollen asukkaiden on mahdollista asioida myös esimerkiksi muutaman kilometrin päässä vaikkapa Seppälän Prismassa, yksityisellä Seppälääkärit-lääkäriasemalla, Kauppakeskus Sepässä – jossa sijaitsee Huhtasuon alueseurakunnan tilat – tai tarvittaessa mennä suoraan kaupungin keskustaan.

Ilona-talojen keskeinen elementti ovat viihtyisiksi sisustetut ja toimintaan houkuttelevat yhteiset tilat ja piha-alueet, jotka ovat talon asukkaiden oman asunnon jatke. Ilona-taloissa on monenlaiseen toimintaan muuntuva olohuone, kahvittelun ja ruokaharrastukset mahdollistava keittiö, kuntosali, saunaosasto, pesula sekä erilaisten hyvinvointipalvelujen tarjoamisen mahdollistava hyvinvointihuone. Asukkaat kokoontuvat yhteisiin tiloihin tapaamaan naapureitaan, harrastamaan ja viettämään aikaa. Yhteisöllisyys on toimintamallin tarjoama mahdollisuus, ei velvollisuus.

Asukkaille turvaa ja tukea antaa myös talossa vallitseva keskinäisen avun ilmapiiri ja naapuriapu. Asukas voi halutessaan hyödyntää osaamistaan kaikkien hyväksi ja kokea samalla itsensä merkitykselliseksi. Asukkaiden aito osallistaminen ja aktivointi ovat toimintamallissa keskeisiä asioita.

Yhteistä toimintaa

Asukastoiminnalla edistetään varttuneiden ihmisten toimintakykyä, itsenäistä elämää sekä aktiivista osallistumista yhteiskuntaan. Taloissa on asukastoiminnanohjaaja, joka koordinoi ja auttaa asukkaita yhteisen toiminnan järjestämisessä sekä antaa henkilökohtaista neuvontaa ja ohjausta arkielämään liittyvissä asioissa, joista tämän päivän yhteiskunnassa ikääntyvän voi olla vaikeaa selvitä yksin. Toiminnanohjaajan tuoma turva on monelle yksin asuvalle todella tärkeä tuki, etenkin jos omaiset ovat kaukana tai heitä ei ole.

Asumisen hallintamuotona Jason asunnoissa on yhdistyspohjainen asumisoikeus, jonka saa 15 %:lla asunnon hinnasta. Lisäksi maksetaan kuukausittainen käyttövastike, johon sisältyy kaikki, myös talojen asukastoiminta ja toiminnanohjaajan neuvonta-apu. Käyttövastike ei kata sähkö-, vesi- ja autopaikkamaksua. Asumiskustannuksiin on mahdollista saada asumistukea Kelalta.

Yhdistyspohjaisessa organisaatiossa asumisoikeuden haltijat tulevat Jason jäseniksi ja sitä kautta pääsevät vaikuttamaan yhdistyksen toimintaan, kehittämiseen ja päätöksentekoon. Erillistä omistajatahoa ei ole. Jäsenyyden kautta asukkaat tekevät yhdistyksen kokouksissa kaikki tärkeät ja keskeiset päätökset. 

Toinen toistemme ilona

Asuntojen haku tapahtuu hakulomakkeella. Ohjeet ja lomakkeet löytyvät osoitteesta www.jasoasunnot.com tai Jason toimistosta osoitteesta Sepänkatu 4, 1. kerros. Koska Ilona-talot ovat asumisoikeustaloja, asumisoikeusnumeron saa siitä kunnasta jossa kohde sijaitsee. Ilona-taloja on Huhtasuon lisäksi Palokassa, Kuokkalassa, Vaajakoskella ja Laukaassa. Asukkaat valitaan lain määrittelemällä tavalla asumisoikeusnumerojärjestyksessä eikä senioriasunnon hankkimiselle ole varallisuus- tai tulorajoja.

Haluatko tavata ja jutella Jason senioritaloista?

Ota yhteyttä:
Toiminnanjohtaja Sinikka Tyynelä
p. 050 439 5122
sinikka.tyynela@jasoasunnot.com
Sepänkatu 4, 1. kerros
40100 Jyväskylä

Liity varttuneiden asumisoikeusyhdistyksen jäseneksi täyttämällä hakemus:
www.jasoasunnot.com/jäsenhakemus