Iron Sky The Coming Race

Kuva: Finnkino

Ensi-ilta: 16.1.2019
Kesto: 2 t 30 min
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Timo Vuorensola
Pääosissa: Lara Rossi, Vladimir Burlakov, Udo Kier, Kit Dale, Tom Green, Julia Dietze
Genre: Komedia, Toiminta, Seikkailu, Sci-fi
Ikäraja: 12

Synopsis:
Iron Sky The Coming Race on kuunatsitrilogian toinen osa. Ensimmäinen, Iron Sky (2012), esitteli kuun pimeällä puolella lymynneet natsit sekä tahattoman tarkkaan nykypäivää ennustaneen maailmanpoliittisesti räjähdysalttiin tilanteen. Iron Sky The Coming Race sijoittuu ydinsodan jälkeiseen maailmaan, vuoteen 2043, jossa kuuhun majoittuneet ihmiskunnan rippeet etsivät selviytymistaistelussaan apua ontosta maapallon keskipisteestä. Pikimustalla huumorilla ryyditetty toimintaseikkailu aukaisee historiaa ennakkoluulottomasti ja esittelee vaihtoehtoisen luomistarinan.

Jos ensimmäinen osa oli omintakeinen tarina, ei se vedä vertoja tälle toiselle osalle. Elokuva hyppää 20 vuotta eteen päin edellisen Iron Sky -elokuvaosan tapahtumista. Maapallo on tuhoutunut, mutta pieni joukko ihmisiä on selviytynyt kuun pimeälle puolelle osittain tuhoutuneeseen entiseen kuunatsitukikohtaan.

Tukikohta on parhaat päivänsä nähnyt eikä kuunatseista ole enää tietoakaan. Tilalle on tullut teknologia ja mm. uskonlahko, joka vannoo Steven Jobsin nimeen. Asiat saavat aivan uuden käänteen, kun tukikohtaan saapuu Maasta pieni venäläisten pakolaisryhmä.

Elokuva viittaa hauskalla tavalla niin Raamatun tapahtumiin, historiasta tuttuihin henkilöihin kuin myös joihinkin vallalla oleviin salaliittoteorioihin ihmiskunnan synnystä.

Leffa on ensimmäisen osan tapaan komediallinen toimintakuva, jossa yhdistyy menneisyys, nykyaika ja tulevaisuus. Tähän osaan on tuotu mukaan myös esihistoria. On koomista nähdä samassa kohtauksessa T-rex ja iPhone.

Vaikka elokuvan tekijät (näyttelijöitä lukuun ottamatta) ovat suomalaisia, on leffa tehty suuren maailman tyyliin: musiikki on mahtipontista, räjähdykset ja muut efektit näyttäviä eikä kuvakerronta häviä yhtään Hollywoodin ison rahan elokuville.

Juoni kulkee hyvin selkeästi ja tukeutuu saumattomasti ensimmäisen osan juoneen. Ei tarvitse olla nähnyt ensimmäistä osaa päästäkseen kiinni tähän trilogian osaan selkeiden edellisen osan viittausten ansiosta. 4,5/5