Lahotatti ei ole mikään lahottajasieni

Huhtasuon Kylätoimistolla vietettiin 2.1.19 uuden vuoden avausta klo 10-13. Mainoksessa esiintyjäksi mainittiin Lahotatti, jonka Huhtasuon ASA oli tilannut esiintymään. Varmaan jotain poikkitaiteellista fuusiota tai muuta yhtä korkealentoista.

Mutta ei! Tuntui, kuin olisi astunut 1920-30 -luvun hämyiseen ja savuiseen kapakkaan – ilman hämyä, savua ja kapakkaa. Kylätoimistolle sisälle tulijaa tervehti kontrabasso ja saksofoni -duo: Melik Turunen pompottaa “läskibassoa” Oula Karppisen puhaltaessa ilmoille jazz-säveliä.

Lahotatti-duo: Melik Turunen, basso ja Oula Karppinen, saksofoni

Nuoret miehet soittavat tuttuja, ikivihreitä kappaleita jazz-twistillä. Klassikkojen sekaan he ujuttavat myös puhtaasti jazz-kappaleita. He ovat esiintyneet menneen vuoden aikana Jyväskylän kaupungin ja vanhuspalvelujen yhteistyössä tuottaman Taideapteekin kautta. Taideapteekki tarjoaa kulttuuria varttuneempaan makuun, joten Turunen ja Karppinen ovatkin kiertäneet eri puolilla kaupunkia päiväkeskuksissa esiintymässä.

Molemmat ovat alunperin itseoppineita muusikoita. Turunen aloitti musisoinnin sähköbassolla.
– 15-vuotiaana aloin opiskella kontrabassoa Jyväskylässä taiteen perusopetuksessa, Turunen kertoo.

Karppisen alkuperäinen istrumentti oli harmonikka.
– Katsoin jotain Youtube-videoita ja päätin opetella saksofonin soittamisen, sanoo Karppinen.

Iän karttuessa Turunen ja Karppinen suorittivat Jyväskylän ammattiopistossa muusikon koulutusohjelman.

Mutta mikä on Lahotatti? Muusikot kertovat asuneensa Keltinmäessä, joten sieltähän se nimi on kotoisin. Avataan vähän: Keltinmäessä teiden ja katujen nimet liittyvät sieniin. Asuinkatujensa nimistä miehet varioivat duolle nimen Lahotatti.

Juttutuokio on ohi, joten Karppinen tarttuu torveensa ja Turunen bassoonsa aloittaakseen jälleen musisoinnin Kylätoimiston asiakkaille. Kaverit eivät kuulemma kieltäydy esim. synttärikeikasta, kunhan juhlapaikalle pääsee paikallisbussilla. Yhteydenotto onnistuu sähköpostilla melikturunen@hotmail.com.