Porkkana-bataattisosekeitto

Viikko voitaisiin aloittaa kevyesti. Kevythän ei tarkoita, ettei ruoka ole herkullista. Tässä erittäin herkullinen ja kevyt sosekeitto kylmän talvipäivän lämmittäjäksi.

Ainekset 4 annokseen:
4 keskikokoista porkkanaa
4 keskikokoista perunaa
1 iso bataatti
2 kasvisliemikuutiota
2 dl Kevyt ja paksu-ruokakermaa
vettä, mausteiksi valkosipulia ja mustapippuria

Ohje:
1. Kuori ja paloittele juurekset.
2. Keitä kypsäksi liemikuutiolla maustetussa vedessä.
3. Kaada osa nesteestä talteen ja soseuta juurekset sauvasekottimella.
4. Lisää joukkoon kerma ja mausteet ja soseuta keitto tasaiseksi. Jos keitto on liian paksua, lisää nestettä, jota otit talteen.
5. Lisää tarvittaessa suolaa.


Tarjoiluehdotus:
Tarjoile keitto smetanana ja tuoreen hiivaleivän kanssa. Näyttävämpi tarjoiluehdostus kuvassa. Toteutat sen näin: Osta kaupasta pieniä hiivaleipiä. Leikkaa kansi leivästä ja koverra sisustaa reilusti pois. Tarjoile keitto leivän sisältä. Halutessasi voit lisätä vähän smetanaa. Voit tietysti tehdä leivät itsekin. Alla ohje hiivaleivän valmistukseen.

Ainekset 4 pienehköön hiivaleipään:
5 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rlk sokeria
12-14 dl hiivaleipäjauhoja
2 rlk öljyä

Ohje:
1. Lisää hiiva, suola, öljy ja sokeri käden lämpöiseen veteen.
2. Lisää jauhoja pienissä erissä joukkoon.
3. Vaivaa taikina tasaiseksi ja laita liinan alle kohoamaan noin puoleksi tunniksi.
4. Pyötittele taikinasta neljä samankokoista leipää
5. Anna kohota sen aikaa, kun uuni lämpenee 200 asteeseen.
6. Paista noin 15 minuuttia tai kunnes leipä on kypsä.
7. Saat rapean pinnan leipään, kun voitelet sen vedellä ennen paistamista.