Rakkaudesta kukkiin

Kun Kangaslammen Kukka ja Lahja –nimisen liikkeen oven Huhtakeskuksella avaa, vastaan leijailee huumaava kukkien tuoksu. Kuormassa on tullut uusia viherkasveja ja yrittäjä Elena Hakala on saanut uutuudet juuri esille. Liiketilan lattialla isoissa vaaseissa on valtavia leikkoruusuja lähes kaikissa sateenkaaren väreissä ja ikkunalla ovat upeat orkideat.
– Rakastan kukkia, Hakala sanoo. Hän innostui kukista 20 vuotta sitten ollessaan suorittamassa maahanmuuttajille tarkoitetun kurssin harjoittelua kukkakaupassa.
– Huomasin, että minullahan on värisilmää. Harjoittelupaikassa minua kannustettiin tekemään kimppuja, koska ”ne menevät aina kaupaksi”, Hakala lainaa työharjoittelupaikkansa kukkakauppiaan sanoja.

Hakalan elämässä on ollut paljon ikäviä tapahtumia.
– Myös kohtaamani tragediat ovat olleet yksi syy, miksi rakkaus kukkiin on niin vahva, hän pohtii suhdettaan flooran edustajiin.
– Miten ihan mitättömän näköisestä siemenestä voi kasvaa niin kaunis ja upea kukka? Jos on yksinäistä, voi seurakseen hankkia kukan. Se on elävä, sitä pitää ja saa hoitaa ja sille voi jutella. Mikä on palkitsevampaa, kuin nähdä kukan kasvavan ja voivan hyvin? Jos kotona on kukka, niin silloin on ainakin yksi elävä ottamassa sinut vastaan, kun tulet kotiin, sanoo Hakala.

Huhtakeskuksella, samassa liiketilassa, on sijainnut kukkakauppa yli 30 vuotta. Hakala on Huhtasuolla ”uusi vanha” yrittäjä, hänellä kukkakauppa on ollut tilassa pian viisi vuotta.
– Heti joulun jälkeen 2016 jouduin ihan yllättäen sulkemaan liikkeen, yrittäjä kertoo avaamatta enempää henkilökohtaisia syitä lopettamiselle. Hakala sanoo, että ei mennyt päivääkään, ettei hän olisi ikävöinyt kukkia ja omaa kukkakauppaa Huhtakeskuksella.
– Marraskuussa 2018 avasin taas kukkakaupan oven asiakkaille. Mutta asiakkaita ei tahdo olla, Hakala huokaa. Yksi vaikuttava tekijä asiakkaiden vähentymiseen on ollut Huhtasuon kirkon sulkeminen.
– Kyllä se vaikuttaa, kun tien toisella puolella olevassa kirkossa ei järjestetä enää esimerkiksi rippijuhlia, toteaa Hakala.

Näitä asiakasmenetyksiä on toisaalta kompensoinut Huhtakeskuksen viereen avautunut palvelutalo, jonne palvelutalon asiakkaiden läheiset käyvät toisinaan ostamassa kukkia.

Nykyisin viherkasveja ja leikkokukkia saa lähes kaikista kaupoista. Se on ehkä toinen syy hiljentyneeseen myyntiin. Asia ymmärrettävästi harmittaa Hakalaa.
– Viherkasveja ja kukkia ei pitäisi ollenkaan kuljettaa samassa ostoskorissa tai –kärryssä elintarvikkeiden kanssa, vinkkaa Hakala.
– Iso osa kasveista on myrkyllisiä. Kun kukka laitetaan paperipussissa olevan leivän päälle ostoskärryyn, myyntiruukun pohjassa olevien reikien kautta kukan multa pääsee kosketuksiin leivän kanssa. Pussista huolimatta kukasta tai kasvista voi mahdollisesti imeytyä itse leipään erilaisia ihmiselle haitallisia aineita, Hakala informoi. Moni ei varmaankaan tule ajatelleeksi asiaa tältä kantilta.

Iso osa Hakalan ajasta menee myytävänä olevien kasvien hoitoon, jotta ne pysyvät myyntikuntoisina ja kestävät kuluttajalla.
– Ajattelin seuraavaksi vaihtaa orkideoille mullat, kukkakauppias kertoo. Oman aikansa ottavat myös markkinointi, tukku- ja asiakastilausten hoitaminen sekä muut yrittäjän arkeen kuuluvat asiat.
– Meiltä saa kukat kaikkiin tilaisuuksiin, niin arkeen kuin juhlaankin. Kukkahan on mahtava tuliainen tai hankinta ihan vain omaksi iloksi keittiön pöydälle, Hakala toteaa.
– Yleensä ihmiset ostavat esimerkiksi vain yhden ruusun, mutta miksi ei voisi ostaa isoa puskaa vaikka tummanpunaisia ruusuja puolisolle, kysyy Hakala. Tummanpunaiset ruusut nimenomaan ovat todella lähellä yrittäjän sydäntä. Hakalan mielestä niillä osoitetaan palava rakkaus.

Hän muistuttaa, että kukat ovat hyvin monikäyttöisiä.
– Kukilla luodaan tunnelmaa tilaisuuksiin, juhliin ja kotiin. Kukkia voi käyttää sisustuselementteinä ja mikä kruunaisi illallispöydän paremmin, kuin kaunis kukka-asetelma, Hakala antaa esimerkkejä kukkien ja kukka-asetelmien käyttömahdollisuuksista.
– Nykyään kukkia annetaan tai saadaan enää niin harvoin, harmittelee Hakala.
– Vanhoissa elokuvissa rakkaalle annettiin aina kukkanen. Se vietiin vaikka povessa, ettei talven viima sitä kuihduttaisi. Ja mikä onkaan romanttisempi tapa kertoa sille oikealle omista tunteista, kuin kukat?

Kangaslammen Kukka ja Lahja:
Huhtakeskus, Nevakatu 1
Avoinna:
ma-pe 10-17
la 9-15
su 10-15

Yksilölliset kimput, asetelmat ja sidontatyöt sekä kuljetus- ja välityspalvelu. Tilaukset paikan päällä käymällä tai puhelimitse numerosta 0400 812957.