Stan & Ollie

Kuva: Finnkino

Ensi-ilta: 1.2.2019
Kesto: 1 t 38 min
Ikäraja: S
Genre: Komedia, draama
Levittäjä: Oy Future Film Ab
Ohjaaja: Jon S. Baird
Pääosissa: Steve Coogan, John C. Reilly, Shirley Henderson, Nina Arianda

Finnkinon Kuukauden elokuva helmikuussa 2019!

Synopsis:
“Maailmankuulu komediakaksikko Stan Laurel ja Oliver Hardy, tutummin Ohukainen ja Paksukainen (Steve Coogan ja John C. Reilly) kiertää 50-luvun sodanjälkeisessä Britanniassa viihdyttämässä yleisöä vielä viimeisen kerran. Kultainen aikakausi näyttää kuitenkin jääneen taakse ja teatterisalit ammottavat aluksi tyhjyyttään.

Pari on kuitenkin aina nauttinut sekä esiintymisestä että toistensa seurasta ja lopulta parivaljakko löytää jälleen paikkansa yleisön sydämissä. Menestyksekkään kiertueen aikana paria vaivaavat kuitenkin myös menneisyyden haamut, jotka yhdessä Paksukaisen heikentyneen terveydentilan kanssa alkavat uhata heidän kumppanuuttaan. Tositapahtumiin perustuvassa draamaelokuvassa kaksikon on lopulta aika selvittää, kuinka paljon he oikein merkitsevätkään toisilleen.”

Stan & Ollie -niminen elokuva lupaa nimessään ehkä enemmän, kuin pystyy valkokankaalle lopulta tuomaan. Elokuvassa seurataan Ohukaisen ja Paksukaisen edesottamuksia heidän kultakautensa jälkimainingeissa. Elokuvassa kerrotaan useampaan otteeseen, että parivaljakko on kiertueella lämmittämässä tulevan – ja viimeisen – elokuvansa yleisöä, mutta kiertuetunnelma jää olemattomaksi. Ainoastaan se, etteivät miehet enää vedä saleja täyteen, ei jäänyt epäselväksi.

Elokuvan alkuvaiheilla annetaan ymmärtää, että Stan Laurel on äkkipikainen. Mitä pidemmälle elokuva etenee, sitä ilmeisemmäksi käy, että Laurel on myös melko itsekäs. Leffan mukaan Ohukainen oli kaksikosta se, joka kehitti ja kirjoitti koko ajan uusia vitsejä ja kohtauksia.

Oliver Hardy kuvataan puolestaan pennittömäksi uhkapeliriippuvaiseksi ihmissuhde-epäonnistujaksi, joka vikisee, kun Laurel vie. Leffan myötä hänestä välittyy sympaattinen kuva.

Elokuvan parasta antia olivat miesten vaimot Ida ja Lucille. Stanin vaimosta Idasta tehtiin elokuvassa viimeisen päälle oleva pyrkyri, joka toitotti joka välissä myös omaa tanssijatteren uraansa. Hardyn Lucille-vaimo kuvattiin miestään syvästi rakastavana ja miehensä terveydestä huolehtivana ihmisenä, joka ei voinut sietää Idaa, kuin pakon edessä.

Elokuva näyttää hyvin sen, kuinka esiintyvän taitelijan on vaikea luopua urastaan. Mieluumin kuollaan saappaat jalassa lavalle, vaikka yleisossä istuisi vain yksi ihminen. Jos pidät Ohukaisen ja Paksukaisen elokuvista, on tämä juuri sinulle. Hyvä elokuva, joka valottaa vähän kaksikon viimeisiä aikoja.
3,5/5