Baby Jane

Kuva: Sanna Vanninen Oktober oy

Ensi-ilta: 8.3.2019
Kesto: 1 t 33 min
Genre: Draama
Ikäraja: 12 (väkivalta, järkyttävä)
Levittäjä: Oy Future Film Ab
Käsikirjoitus: Katja Gauriloff, Veera Tyhtilä
Ohjaaja: Katja Gauriloff
Pääosissa: Roosa Söderholm, Maria Ylipää, Nelly Kärkkäinen, Lauri Tilkanen

Synopsis:
Baby Jane on ohjaaja Katja Gauriloffin ensimmäinen fiktioelokuva ja Sofi Oksasen toinen romaani. Se on kulmikas rakkaustarina, joka ei kaihda näyttää seksuaalisuuden sellaisiakaan puolia, jotka saavat tyydytyksensä vain huomaamattomien postilähetysten kautta.

Pikkukaupungin tyttö Jonna saapuu Helsinkiin suuntanaan opiskelut ja jännitys. Jonna uppoaa viattoman innolla kaupungin sykkeeseen, kunnes eräänä varomattomana yönä hänet yllättää uhkaava tilanne. Pelastajaksi ilmestyy Piki, ihmeellinen nainen, jonka itsevarmuus lumoaa Jonnan. Jonna palvoo pelastajaansa, Piki kietoo köytensä hänen ympärilleen ja kiihkeä rakkaustarina alkaa.

Baby Jane on tarina seksuaalivähemmistöistä, mielenterveysongelmista, päihderiippuvuuksista ja rakkaudesta. Sofi Oksasen romaani kuvaa 1990-lukua ja osa tuosta vuosikymmenestä oli tuotu myös elokuvan kuvaamaan tähän päivään. 25 vuotta sitten seksuaalivähemmistöt häpesivät sitä, mitä olivat. Tämä näkyy myös elokuvassa, eikä bi-seksuaalisuutta hyväksytty homopiireissä – sinun oli oltava joko tai. Elokuva kertoo kuitenkin tästä ajasta, joka näkyy älypuhelimina ja terveydenhuollossa: mielenterveyspotilaalle annetaan nippu reseptejä käteen ja kehotettaan pärjäilemään, Kela lakkauttaa terapian sitä tarvitsevalta.

Baby Jane vaikuttaa hyvältä – kirjaa lukematta – mutta elokuvakäsikirjoituksesta olisi voinut saada ehkä paremmankin. Henkilöhahmot jäävät todella ohuiksi ja elokuva vaikuttaa jotenkin sekavalta. Ensimmäisten kohtausten aikana tuli mieleen, onko kyseessä suomalainen homoseksuaalinen versio Fifty shade of Greystä? Mitä pidemmälle elokuva etenee, sitä tummemmaksi Pikin mieli muuttuu. Samalla tummuu myös leffan värimaailma. Elokuvan loppu puolella on ovela visuaalinen vastakohta-asettelu. 3/5