Focaccia leipä

Focaccia on Italiaa aidoimmillaan. Se on helppo ja todella maukas leipä, joka ei tarvitse päälleen rasvaa, juustoa tai leikkelettä. Focaccia on lättänä leipä, vähän meidän perunarieskaa paksumpi, joka tehdään uunipellillä. Focaccia-leivän tekijöissä on useampaa koulukuntaa. Itse leivän resepti on kaikilla hyvin samalainen, mutta se mitä pinnalle laitetaan, jakaa ihmisten mielipiteitä. Osa vannoo kirsikkatomaatin nimeen, osa luottaa oliiviin ja sipuliin, joku käyttää yrttejä ja onpa niitäkin, jotka sanovat leivän päälle kuuluvan vain oliiviöljyä ja suolaa. Makunsa kullakin.

Aineet yhteen leipään:
3,5 dl vettä
0,5 pkt tuorehiivaa
3 rlk oliiviöljyä
2 tl suolaa
2 valkosipulin kynttä murskattuna
1 rlk hunajaa tai sokeria
7 dl vehnäjäuhoja (vaihtoehtoisesti 5 dl vehnäjauhoja ja 2 dl durumjauhoja)

Pinnalle:
4 rlk oliiviöljyä
1 rasiallinen puolitettuja kirsikkatomaatteja
mustapippuria
sormisuolaa oman maun mukaan
Voit lisätä myös basilikaa tai oreganoa antamaan makua.

Ohje:
1. Liota hiiva käden lämpöiseen veteen.
2. Lisää joukkoon suola, valkosipuli, öljy ja hunaja/sokeri.
3. Lisää jauhot joukkoon vähitellen vaivaten.
4. Jätä löysähkö taikina kohoamaan liinan alle noin 30 minuutiksi.
5. Kaada ja levitä taikina hyvin rasvatulle uunipannulle.
6. Kohota leipää vielä noin 30 minuuttia.
7. Voitele leivän pinta runsaalla oliiviöljyllä ja painele sen jälkeen kirsikkatomaatin puolikkaat ympäri leipää.
8. Sirottele lopuksi suola ja muut mausteet pinnalle.
9. Paista 10-15 minuuttia.

Tarjoiluehdotus:
Tarjoile leipä lämpimänä esimerkiksi fetajuuston ja raikkaan salaatin kanssa.