Kun pienen pieni viehättää

Kärsämäeltä alun perin oleva, jyväskyläläistynyt Mari Karjalainen, 37, on nukkekotiharrastaja. Keski-Suomen keskussairaalassa lääkärinä työskentelevän Karjalaisen harrastus alkoi vuonna 2006 sattumasta.
– Näin askartelukaupassa hyvin karkeatekoisia – ei mitään sieviä – nukkekodin kalusteita. Jotenkin ihastuin niihin ihan hirveästi ja ostin ne. Eihän siinä tavallaan ollut mitään järkeä, koska miksi aikuinen ihminen – jolla ei ole lapsia eikä edes nukkekotia – ostaisi muutamia kalusteita nukkekotiin, Karjalainen kertoo. Internetin ihmeellisessä maailmassa asiaa tutkittuaan Karjalainen koki valaistumisen.
– Silloin vasta oikein tajusin, että totta tosiaan aikuiset ihmiset harrastavat ihan tosissaan miniatyyrejä. Siitä se innostus sitten lähti, Karjalainen avaa harrastuksen alkuvaihteita.

Ensimmäistä, isän avustuksella tehtyä nukkekotia Karjalaisella ei enää ole tallessa. Miniatyyritalo oli tehty koivuvanerista.
– Se painoi ihan tolkuttoman paljon, toteaa Karjalainen. Hänellä on nykyisin teollisesti valmistettu nukkekoti ja yhdeksän eri teemalla rakennettua ”roomboxia”. Roombox tarkoittaa esimerkiksi 3D-taulukehykseen tehtyä yhtä tai korkeintaan kahta huonetta. Karjalaisen kotoa löytyy muun muassa seinälle kiinnitettävään pieneen vitriiniin tehty lääkärin vastaanottohuone, jonka alakerrassa on astiakauppa, lyhtyyn tehty noidan mökki sekä lasikupu, jonka alta löytyy pikkuruinen kaksi kerroksinen asunto.
– Ostin kuvun jostain kaupasta. Sisälle oli sommiteltu muistaakseni jokin pääsiäisasetelma, jonka purin, sanoo miniatyyriharrastaja.

Karjalaisen nukkekoti sekä roomboxit ovat kirjaimellisesti talo tai huone minikoossa. Kyllähän suomalaista kotia vastaavasta nukkekodista pitää ehdottomasti löytyä sauna, jossa on aidon näköinen kiuas, pesutilan erottava lasiseinä ja pesuhuone shampoopulloineen, naulakossa roikkuvine pyyhkeineen ja likapyykkikoreineen. Talosta löytyy myös muita hienoja yksityiskohtia, kuten sohvan vieressä oleva neulekori, jossa on lankakeriä ja puikot sekä takan vieressä oleva halkokori, takassa palavaa ”tulta” unohtamatta. On ihan selvää, että nukkekoti ja roomboxit on valaistu.
– Teen sähköhommat kolvaamalla, virtalähteenä toimii paristo. Netti toimi opettajana, naurahtaa Karjalainen.

Mistä nukkekoteihin tai roomboxeihin saa rekvisiittaa? Miten paljon Karjalainen tekee itse?
– Pyrin tekemään mahdollisimman paljon itse. Balsapuuta ostan lennokkikaupasta ja siitä teen muun muassa huonekaluja. Se on helposti muokattavaa, sitä voi leikata mattopuukolla ja kasata liimalla. Se on myös tosi haurasta, joten lasten leikkeihin tarkoitettuihin nukkekoteihin balsasta valmistettuja kalusteita ei kannata käyttää. Jonkin verran teen astioitakin ja kaikki ruoat Fimo-massasta, sanoo Karjalainen. Mutta hän mainitsee käyttävänsä myös tilauskalusteita. Valmiita kalusteita ja astioita voi tilata vaikkapa netistä tai käydä ostamassa askartelukaupoista.
– Esimerkiksi vessanpönttöä olisi ehkä vaikea tehdä itse. Karjalainen mainitsee, että valmiskalusteita voi myös tuunata. Vaikkapa tuolin päällyste on helppo vaihtaa itse. Posliiniastioita varten voi netistä tietokoneella tulostaa siirtokuvapaperille kuvan, joka on helppo siirtää paperista astiaan.
– Se tässä harrastuksessa onkin kivaa, että koskaan ei tule valmista. Koko sisustuksen väri on paljon helpompi vaihtaa nukkekodissa kuin oikeassa kodissa, naurahtaa Karjalainen.

Sisätilojen lisäksi Karjalainen on tehnyt myös yhden ulkotilan. Se on lasiseen keittiökasvihuoneeseen rakennettu kesämökin punainen ulkohuussi. Taustalla on kuva mäntymetsästä, etualalta löytyy talitiainen.
– Ulkotilat ovat sisätiloja haastavampia tehdä. Ongelma on siinä, miten ulkominiatyyristä saa realistisen näköisen, puhelee Karjalainen.

Ehkä suurin haave Karjalaisella on tällä hetkellä se, että harrastukselle olisi ihan oma huone, missä nukkekotien ja roomboxien rakenteluun tarvittavat tavarat voisivat olla levällään.
– Nyt tilanne on se, että teen tässä keittiön pöydän ääressä. Vaikka olisi kuinka pieni projekti kyseessä, tässä saattaa olla kymmenenkin muovilaatikkoa hujan hajan, hän toteaa.

Miniatyyreihin liittyvä unelmakin naisella on.
– Joskus haluaisin tehdä sellaisen autiotalon, joka on hylätty joskus 50 vuotta sitten ja joka olisi hyvin ränsistynyt ja jossa näkyisi elämisen ja luonnon kuluttamaa jälkeä. Niissä on jotain todella kiehtovaa. Repeytyneitä seinäpahveja, murentuneita tiiliä, muutama rikkinäinen huonekalu, hiiren papanoita, tahroja, haaveilee Karjalainen. Tätä teemaa hän sai osittain toteuttaa noidan mökkiä tehdessään.
– Sitä rakentaessa pääsi oikein kunnolla revittelemään sellaisella rähjällä. Sai ruostuttaa paljon, halkeilevaksi tarkoitettuihin pintoihin sai käyttää krakelointilakkaa ja pääsi tahallaan virkkaamaan resuisia verhoja. Se oli tosi hauskaa, hehkuttaa Karjalainen.

Karjalaisen mielestä miniatyyriharrastus sopii oikeastaan kenelle vain. Se ei vaadi erityistaitoja tai näppäryyttä, vaan Karjalaisen mukaan riittää, että miniatyyrimaailma viehättää.
– Tietysti se, että tykkää käyttää mielikuvitusta ja pitää käsillä tekemisestä ja askartelusta, on etu tässä näpertelyssä, hän sanoo. Karjalainen lisää, että nukkekotien tai muiden miniatyyrien tekeminen on hyvää vastapainoa kiireelle ja työelämän paineelle.
– Kun tekemiseen uppoutuu, siihen tulee syvennyttyä niin, että ei ajattele mitään ylimääräistä, hän kiteyttää.

Nykyisin monet harrastukset maksavat maltaita. Myös nukkekotiharrastukseen saa halutessaan upotettua satasen poikineen. Mutta myös pienellä budjetilla pärjää – tällöin kannattaa käyttää luovuutta, kierrättää ja tehdä mahdollisimman paljon itse.
– Mutta kaikkea ei voi tehdä itse. Kuten mainitsin, vessanpönttö on hankala valmistaa. Joskus tarvittavaa materiaaliakin on vaikea löytää. Esimerkiksi keinovetenä käytettävä, huoneen lämmössä kovettuva hartsi täytyi lopulta tilata ulkomailta. Silti tämä ei ole kalleimmasta päästä oleva harrastus ja sitä mielihyvää, jota tämä tuottaa, ei voi rahassa mitata, Karjalainen summaa.

Internet on helpottanut nukkekoti- ja miniatyyriharrastajia hurjan paljon.
– Pinterest on loputon ideapankki, josta löytyy melkein mistä tahansa aiheesta jotain ideoita, kertoo Karjalainen. Miniatyyreily vaikuttaa kyllä kiehtovalta ja ovathan Karjalaisen roomboxit uskomattoman upeita!