Kylmä kosto

Kuva: Finnkino

Ensi-ilta: 1.3.2019
Kesto: 1 t 59 min
Genre: Draama, toiminta, jännitys
Ikäraja: 16 (väkivalta, järkyttävä)
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Hans Petter Moland
Pääosissa: Liam Neeson, Tom Bateman, Tom Jackson, Emmy Rossum, Laura Dern

Synopsis:
Hans Peter Moland uudelleenohjaa norjalaismenestyselokuvansa Lumiauramies Liam Neesonin tähdittämänä.

Kalliovuorilla sijaitsevan Kehoen hiihtokeskuksen poliisit ovat saaneet viettää melko toimetonta elämää mutta tilanne muuttuu, kun paikallisen lumiaurakuskin Nels Coxmanin (Liam Neeson) poika murhataan. Murhan taustalla on mahtaileva huumeparoni Viking (Tom Bateman). Raivon valtaamana Nels ryhtyy tuhoamaan kartellia mies kerrallaan. Ruumisluvun kasvaessa Nels aiheuttaa tietämättään reviirisodan Vikingin ja hänen pitkäaikaisimman kilpailijansa, White Bull -nimisen mafiapomon (Tom Jackson) kanssa. Sodan, joka värjää Kehoen kirkaan valkoiset rinteet verenpunaisiksi.

Kylmä kosto -elokuvasta tulee melko paljon mieleen Neesonin aikaisemmin tähdittämät Taken -elokuvat. Neesonin esittämän päähenkilön Nels Coxmanin perhettä koskettaa tragedia ja Coxman lähtee yhden miehen kostoon. Elokuva on takuuvarmaa Neeson-tykitystä. Tapahtumia, vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää ihan koko rahan edestä. Tapahtumapaikkana on poikkeuksellisesti syrjäseutu, jossa harvoin tapahtuu mitään. Toisaalta siellä rikolliset saavat puuhastella aivan rauhassa. Yhtäläisyyksiä Takeniin löytyy melko paljon. Kylmässä kostossa Neeson ei ole CIA-agentti, mutta hengiltä hän saa tässäkin leffassa väkeä melko sujuvalla tahdilta.

Vaikka elokuva onkin melko verinen toimintarymistely, on sillä kuitenkin tärkeä opetus. Elokuvan perustarina on pitkälti se, miten paljon ja millä tavalla vanhemmat rakastavat lapsiaan. Välittäminen ei välttämättä ole suorituskeskeisyyttä, vaan pienillä teoilla voi lapselle olla isokin merkitys. Elokuvassa esitetään vanhemman rakkautta lapseensa ja leffa on tarina siitä, kuinka rakkaus ja sen menettäminen menee lojaaliuden edelle.

Jos pidät Neesonin Taken-elokuvista tai samantyylisistä toimintajännäreistä, on Kylmä kosto katsomisen arvoinen pätkä.
4/5