Lammen laulajat – kuorolaulua jo yli 20 vuotta

Kun huhtasuo.fi:n toimittaja ja kuvaaja astuvat sisään Kulottajantie 1 kerhohuoneelle, heidät ottaa lämpimästi vastaan Lammen laulajien kuoronjohtaja Veikko Salonen. Alkamassa on joka keskiviikkoinen kuoron harjotus, jota huhtasuo.fi saapuu kuuntelemaan.


Lammen laulajien johtajana toimii
Veikko Salonen.

Kerhohuoneen pöydälle on nostettu Huhtasuo asukasyhdistyksen viiri ja enkeli muistuttamaan Salosen sanoin “Huhtasuon suuren pojan”, Matti Nykäsen muistoa. Kun aiemmin samalla viikolla menehtyneelle mäkikotkalle pidetty hiljainen hetki on ohi, pääsemme itse asiaan.

Kaija Järvinen (vas.) oli mukana perustamassa
Lammen laulajia vuonna 1996.
Vieressä Maisa Ulvinen.

Ajatuksen kuoron perustamisesta Veikko Salonen ja Kaija Järvinen saivat vuonna 1996 ja kuoro – tai lauluryhmä, kuten he itse sanovat – perustettiin alunperin Perttulassa pidettyihin kauneimpiin joululauluihin. Alkuperäiseen lauluryhmään kuului neljä laulajaa.
– Siitä lähtien ollaan laulettu omaksi ja muidenkin iloksi, Salonen sanoo. Hän lisää, että porukkaan kuuluu edelleen alkuperäisiä jäseniä.

Kuoroa säestää kitaralla Viljo Halme.
Vasemmalla Arja Härkönen.

Lammen laulajien toiminta ei ole vuosien varrella kovin paljon muuttuunut.
– Suurin näkyvä, vai pitäisikö tässä tapauksessa sanoa kuuluva, ero on, että alkuperäinen haitarisäestys on vaihtunut kitarasäestykseen, naurahtaa Salonen.
– Esiintymisiä on ollut viime vuosina vaihtelevasti, mutta aina on jotain pientä, Salonen toteaa.

Ryhmän toiminta on vireää ja nytkin paikalle verrattain napakasta pakkasesta huolimatta on saapunut kuusi innokasta laulajaa. Eivätkä viikottaiset tapaamiset ole pelkkää laulamista. Kahvipöydän ääressä puidaan myös päivän polttavia kysymyksiä ja kerrotaan kuulumiset viikon varrelta.
– Kun tänään on saamelaisten kansallispäivä, päivän aiheena ovat saamelaiset. Tietääkö kukaan, mikä on saamelaisten kansallis- tai maakuntalaulu, Salonen kysäisee laulutovereiltaan.
– Ja tosiaan, kaikki laulamisesta pitävät ovat tervetulleita mukaan. Täällä (Kuluttojantie 1:n) kerhohuoneella me laulamme keskiviikkoisin kello 12-13, Salonen mainitsee.


Siiri Pesonen on mukana Lammen laulajissa.
Takana Arja Härkönen.

Tämän viikon harjoitustunnin päätteeksi Veikko Salonen ehdottaa, että loppulaulu omistetaan Matti Nykäsen muistolle. Muut kuorolaiset nyökkäilevät hyväksyvästi, joten lauluryhmän säestäjä Viljo Halme aloittaa kitaralla laulun Iltanuotiolla. Salonen kertoo tutustuneensa Nykäseen tehdessään kirjaa Minun Huhtasuoni.
– Kyllä minä Mattia useamman kerran kirjaa varten haastattelin, Salonen kertoo.

Iltanuotiolla Matti Nykäsen muistolle Lammelaulajat