Seppä-suunnistus

Löytäisitkö rastit Sepästä?

Kun kaksi opiskelijaa kyllästyi odottamaan suunnistuskelejä, päättivät pojat laittaa pystyyn Jyväskylä Night Challengen, tuttavallisemmin JNC:n. Alunperin konsepti on startannut Helsingistä.
– Kaverin veli hoitaa Helsingissä näitä tapahtumia ja kysyimme, voimmeko ottaa sieltä mallia Jyväskylään, kertoo JNC:n toinen perustaja, Arttu Syrjäläinen. Jyväskylä Night Challengen Syrjäläinen ja hänen mainitsemansa kaveri, Kari-Pekka Seppänen, toivat Seppäsen veljen idean Keski-Suomeen syystä.
– Jyväskylässä pääsee kyllä kesällä kuntoilu mielessä suunnistamaan, mutta talvisin kuntorasteja ei löydy. Lähdimme vastaamaan tähän kysyntään yhdessä Kari-Pekan kanssa, kertoo Syrjäläinen.

Mutta mistä tässä on oikein kysymys? JNC alkoi järjestää sprinttityyppisiä suunnistustapahtumia viime syksynä Jyväskylässä.
– Tapahtumia oli kaikkiaan kuusi. Vastaanotto oli tosi hyvä, kaikkiin tapahtumiin osallistui noin sata suunnistajaa, Syrjäläinen taustoittaa. Kysyntää siis todellakin oli.
– Nämä tapahtumat ovat helposti lähestyttävissä, koska radat ovat helppoja eikä osallistujalla tarvitse olla suunnistuskokemusta.

JNC:n radat sopivat siis kaikille, koska radat sijaitsevat kaupunkiympäristössä.
– Metsään ei tarvitse mennä ollenkaan, Syrjäläinen rohkaisee ihmisiä osallistumaan. Kartat käsissä kauppakeskuksessa juokseviin tai käveleviin osallistujiin mahtuikin kaiken ikäisiä. Seuratessa Seppä-suunnistuksen osallistujia pystyi päättelemään, että nämä ovat kaikille avoimia tapahtumia.
– Kyllä, pientä korvausta vastaan kuka vain pääsee suunnistamaan, sanoo Syrjäläinen.

Opiskelijakaverusten hovikuvaajana Jyväskylä Night Challenge -tapahtumissa toimii Touho Häkkinen.
– Ehkä suurin etu, mikä näissä tapahtumissa on, on se, että paikallinen suunnistusseura Suunta Jyväskylä saa nämä kartat käyttöönsä tapahtumien jälkeen. He voivat sitten omassa toiminnassaan hyödyntää karttoja, Häkkinen sanoo.
– Meillä on muutenkin pientä yhteistyötä paikallisen seuran kanssa. Heiltä on lainassa esimerkiksi osa kalustosta, Syrjäläinen jatkaa viitaten suunnistuksessa käytettävään leimausjärjestelmään.

Seppä-suunnistuksen rastit löysi nopeiten Toni Saari. Hän kertoi osallistuneensa tapahtumaan treenin kannalta.
– Huomasin tällaisen tapahtuman tulevan ja ajattelin, että tämä on hyvää treeniä kesää varten, Saari kertoo. Voittaja on edustanut edelliset seitsemän vuotta Vaajakosken Terää, mutta tällä hetkellä seura on vaihtunut.
– Siirryin Paimion Rastiin, sanoo Saari.

Saarelle sisäsuunnistus on tuttu juttu.
– Kävin Hankasalmella suunnistuslukion. Siellä talviharjoittelu suoritettiin sisäsuunnistuksena muun muassa monitoimitalolla, juttelee Saari lukioajoistaan. Sisätiloissa tapahtuvassa suunnistamisessa on myös etuja Saaren mukaan.
– Ei ole liukasta ja olosuhteet ovat aina tasaisen hyvät. Mutta kyllä ehdottomasti mukavinta on kesäisin juosta metsässä, hän naurahtaa.

JNC:n seuraavat tapahtumat:
19.2. Varassaari
26.2. Kypärämäki
5.3. Holsti-Seppälä
12.3. Mäki-Matti
Katso lisätietoja Jyväskylä Night Challengen kotisivuilta.
JNC löytyy myös Facebookista.
Touho Häkkisen valokuvia tapahtumasta löydät täältä.