Sitruunavoissa paistetut silakat ja perunasose

dav

Aikoinaan eräs suomalainen ministerikin kehotti syömään silakkaa. Silakka on ehkä vähän aliarvostettu kala Suomessa, mutta tällä reseptillä saat suussasulavan silakka-aterian vaikka viikonloppua juhlistamaan.

Sitruunaiset silakat:
Tarveaineet 4 hengelle:
9-12 isohkoa silakkafilettä
1 dl ruisjauhoja
3-4 rlk voita tai paistamiseen soveltuvaa margariiniä
puolikkaan sitruunan mehu
mausteiksi suolaa, mustapippuria ja tilliä

Ohje:
1. Sekoita mausteet ja ruisjauhot lautasella.
2. Jauhota silakkafileet molemmin puolin ruisjauho-mausteseoksessa.
3. Kuumenna pannu ja lisää siihen voi ja sitruunamehu.
4. Paista silakat kullanruskeiksi pannulla.

Perunasoseen osaavat tehdä kaikki. Tekemällä soseen kuorimattomista perunoista siitä tulee vähän terveellisempi ja säästytään kuorimisen vaivalta. Käytä perunasoseessa kiinteää tai yleisperunaa, koska jauhoisesta perunasta tehdystä soseesta tulee liisterimäistä.

Perunasose:
Tarveaineet 4 hengelle:
n. 1 kg perunoita (yleisperuna tai kiinteä)
mausteeksi suolaa keitinveteen
nokare voita tai ruoanvalmistukseen sopivaa margariiniä

Ohje:
1. Pese perunat ja pilko ne pienehköiksi lohkoiksi.
2. Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
3. Kaada vesi pois perunoista, ota keitinvesi talteen.
4. Soseuta perunat joko perunasurvimella tai sähkövatkaimella. Älä käytä sauvasekoitinta, koska soseesta tulee liisterimäistä.
5. Lisää sekaan pienissä erissä talteenotettua keitinvettä. Lisää nestettä sen verran, millaisesta perunasoseesta pidät. Lopuksi sekoita joukkoon reilu nokare voita tai margariiniä.
6. Maista, onko suolaa riittävästi. Lisää suolaa tarvittaessa.

Tarjoiluehdotus:
Tarjoa sitruunasilakat ja perunasose esimerkiksi keitettyjen kasvisten tai raikkaan salaatin kanssa. Kastikkeeksi silakoille sopii hyvin tillillä maustettu ja pienellä tujauksella sinappia ryhdistetty kermaviili.