The Favourite

Kuva: Finnkikno

Ensi-ilta: 8.2.
Ohjaus: Yorgos Lanthimos
Käsikirjoitus: Deborah Davis, Tony McNamara
Näyttelijät: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult, Joe Alwyn
Genre: Draama, komedia (sisältää seksiä)
Kesto: 120 min
Ikäraja: 16
Tuotantomaa: Irlanti, UK, Yhdysvallat
Tuotantovuosi: 2018

Synopsis:
1700-luvun alussa Englanti käy sotaa Ranskaa vastaan. Tästä huolimatta ankkakilpailut ja ananasten syöminen ovat suosittua ajanvietettä. Kuningatar Anne (Olivia Colman) on hauras ja hänen läheinen ystävänsä Lady Sarah (Rachel Weisz) hallitsee maata hänen puolestaan, huolehtien samalla Annen terveydestä ja oikuista. Uuden palvelijattaren Abigailin (Emma Stone) viehätysvoima vetoaa Sarahiin ja hän ottaa tämän siipiensä suojaan. Abigail huomaa tilaisuutensa tulleen palata aristokraattisille juurilleen, ja kun sotapolitikointi alkaa viedä liikaa Sarahin aikaa, Abigail alkaa pitää seuraa kuningattarelle. Heidän nopeasti kehittyvä ystävyytensä antaa Abigailille mahdollisuuden toteuttaa kunnianhimoiset aikeensa, ja hän ei anna politiikan eikä yhdenkään naisen, miehen tai kanin seistä tiellään.

The Favourite on todennäköisesti hyvin realistinen ajankuvaus siitä, miten Englannin hovissa elettiin 1700-luvulla. Jokaisella vähänkään vallankahvassa olevalla oli omat intressinsä sodan jatkamisesta tai sen lopettamisesta. Kuten monesti aiemminkin historiassa, myös elokuvassa maata hallitsi se, jolla ei ollut kaikkein puhtaimmat jauhot pussissa.

Hovissa syötiin eksoottisia hedelmiä, huviteltiin ankkakisoilla ja irstailtiin. Kaiken tämän keskellä myös kieroiltiin ja juonittiin. Pelkkä selkään puukottaminen ei riittänyt, jolloin turvauduttiin myrkkyyn tai muihin kovempiin keinoihin. Tässä hullun myllyssä sairas kuningatar yritti pysyä kärryillä maansa tilasta. Kuningattaren näennäistä hallitsemista ei helpottanut pääministerin ja Lady Sarahin yhteinen intressi, joka poikkesi muun parlamentin intressistä.

Elokuvassa sai joltain osin naurahtamaan, mutta genreluokittelusta poiketen se kallistui kyllä enemmän draamaksi, kuin komediaksi. Visuaalisesti leffa oli hieno niin puvustukseltaan, kuin lavastukseltaankin. Kuvauksessa oli käytetty hauskaa tehokeinoa, ns. kalansilmätehostetta, joka näyttää suuremman kuva-alan ikään kuin pyöreänä.

Leffassa käytetään ronskia kieltä, jopa kuningatar Annen suusta kuultuna. Jotenkin paradoksaalista, koska pääosassa olivat aristokraattinaiset. The Favourite kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa – paitsi jos olet kovin herkkänahkainen “ruman kielenkäytön” suhteen. 5/5

Elokuvalla on 12 BAFTA-ehdokkuutta ja se on ehdolla 10 Oscar-palkinnon saajaksi.