Huhtasuolla on sodittu virtuaalisesti jo yli kuusi vuotta

Pokémon Go saavutti muutama vuosi sitten Suomessa valtavan suosion ja sai näkyvyyttä mediassa. PoGo:n kehittäneellä Niantic Labsilla on myös toinen, joskin paljon PoGo:a vanhempi lisättyyn todellisuuteen perustuva peli, nimeltään Ingress. Vaikka Ingress on vanhempi, se on huomattavasti Pokémon Go:ta tuntemattomampi peli. PoGo:n tavoin myös Ingress on maailmanlaajuinen peli.

Pelissä taistelevat keskenään Enlightened (ENL) ja Resistance (RES). Enlightened-puolen pelaajat tunnetaan pelin parissa myös sammakkoina johtuen ryhmän vihreästä tunnusväristä. Resistancen väkeä puolestaan kutsutaan smurffeiksi sinisen värin vuoksi.

Pelissä hyödyllisen IITC-kartan näkymä
Kangaslammen toimintapuistosta. ENL-pelaaja
on vallannut ja linkittänyt keskenään puistosta
fyysisesti löytävät kohteet.

Pelin idea on varsin yksinkertainen: valtaa, ylläpidä ja linkitä keskenään portaaleja, joita löytyy ympäri Huhtasuota, Jyväskylää, Keski-Suomea, Suomea, Eurooppaa ja maailmaa. Keski-Suomen tasolta tarkasteltuna luonnollisesti kaupungeista löytyy enemmän pelaajia, eli agentteja, ja täten myös portaaleja. Pienemmillä paikkakunnilla ei välttämättä ole, kuin muutama pelaaja. Peli käy hankalaksi, jos kaikki alueen pelaajat ovat samalla puolella, koska idea on vallata vastapuolen portaaleja. Niinpä Jyväskylän pelaajat saavat silloin tällöin vieraita lähikuntien agenteista, jotka tulevat kaupunkiin tuhoamaan vastajoukkueen hallussa olevia portaaleja.


Suorituksista palkitaan

Tallukka on huhtasuolainen ENL-agentti.
Hänellä on kultainen trekker-badge.
Trekker-mitali ylimmässä rivissä
kolmas vasemmalta.

Jotta pelaaminen ei olisi pelkkää hajoita ja hallitse -etenemistä, Niantic on kehittänyt Ingressiin esilaisia tavoitteita. Tavoitteen saavuttamisesta agentin peli-profiiliin tupsahtaa badgeja, eli kunniamerkkejä, joista pelaajat puhuvat mitaleina. Yhtenä esimerkkinä voisi mainita hyödyllisen kävely-mitalin. 10 kilometrin kävelystä profiiliin tulee pronssinen trekker-mitali ja taivallettuasi puhelin kädessä 2500 kilometriä badge “kiillottuu” onyxiksi. Jotta onyx ei tuntuisi saavuttamattomalle, palkitaan agentti sadan kilometrin kävelystä hopeisella, 300 km:stä kultaisella ja tuhannen kilsan tallustamisesta platinaisella mitalilla. Mitaleita tarvitaan myös levelöitymiseen, eli pelitasolla nousemiseen.
Mikä pelissä kiinnostaa?

Vihreiden puolella pelaava Minyah-niminen agentti kertoo aloittaneensa pelin vuonna 2014 kaverin yllytyksestä. Sinisten Litsie-agentti aloitti pelaamisen viime kesänä.
– Vuosia kaveri yritti houkutella pelin pariin, mutta aiemmin en siihen lämmenyt. Kesällä 2018 oli sitten varmaan kuu oikeassa asennossa, kun vihdoin peliin tartuin ja sille tielle jäin, Litsie tuumii.

Monet pelaajat kertovat pelin parhaaksi puoleksi yhteisöllisyyden. Yhteisöllisyys näkyy niin alueellisina, kuin maailmalaajuisinakin tapahtumina ja operaatioina.
– Yhteistyössä toteutetut operaatiot oman joukkueen kesken ovat parasta antia pelissä, toteaa Resistancen FleshEsposito. Litsie on samaa mieltä, mutta lisää:
– Uusien paikkojen löytäminen ihan lähiympäristöstä, joista et aiemmin edes tiennyt, kuuluu myös pelin hyviin puoliin.

Pelinäkymä, jossa kaksi sinistä ja yksi vihreä
portaali, kaksi sinistä linkkiä ja niiden välinen
fieldi sekä pelaajan käytössä olevat ammukset.

Tapahtumista mainitsemisen arvoisia ovat eri puolilla Suomea järjestettävät First Saturday -tapahtumat. Ne ovat “matalan kynnyksen” yhteisötapaamisia, joihin osallistuminen on ilmaista. Nimensä mukaisesti first saturday (suom. ensimmäinen lauantai) toteutuu kuukauden ensimmäisenä lauantaina jossain päin maata – parhaimpina kuukausina niitä saattaa olla monessakin paikassa yhtä aikaa. FS onkin vallan oiva tapa tutustua molempien joukkueiden pelaajiin, oppia pidempään pelanneilta agenteilta pelikiemuroita nk. saapasleirin aikana ja tutustua omaan asuinkaupunkiin. Jos oma kaupunki on jo koluttu läpi, voi agentti osallistua toisessa kaupungissa järjestettävään fs-tapahtumaan.

Toisinaan tunteet ottavat vallan

Ingress sopii lähes kaikille ihmisille, koska pelityylejä on yhtä monta, kuin on agenttejakin. Joku pelailee lenkkeilyn yhteydessä, toinen taas saattaa pelata “verenmaku suussa” ajaen autolla satoja kilometrejä ympäri Suomea. Tyylinsä kullakin, mutta kaikkia ei kaikkien pelityyli välttämättä miellytä.
– Ei tarvitsisi “aukoa päätään” toisille, jos joku tekee eri tavalla kuin itse. Tietynlainen huumoripitoinen läpän heitto on mahtavaa, mutta koskaan ei pitäisi mennä henkilökohtaisuuksiin, Minyah sanoo. Hän viittaa siihen, että joskus jokin peliliike saattaa nostaa myrskyn naapurijoukkueen vesilasissa.
– Tämä on vain peliä.

Kaakkolammelta löytyvä Harjan leikkipuisto
on myös portaali. Portaali näyttää tältä
kun sitä ei ole vallattu.

Henkilökemioiden yhteensopimattomuudet eivät ole Jyväskylän Ingress-piireissä ongelma. Vastapuolen pelaajat eivät juokse toisiaan karkuun kohdatessaan portaalilla, vaan yleensä pelin ohessa vaihdetaan muutama sana hyvässä hengessä. Enemmän pelaajia harmittaakin suunnitellun operaation epäonnistuminen tai oman “sohvaportaalin” tuhoaminen vastustajan toimesta. Sohvaportaalilla tarkoitetaan portaalia, johon pelaajan pelialue ylettyy kotoa käsin, ulos menemättä. Portaalit antavat hakkeroidessa – tai pelitermein häkätessä – mm. hyökkäys- ja puolustustavaraa. Niinpä sohvaportaalin hallussa pitäminen on kannattavaa, koska tällöin agentti pystyy “lypsämään” omasta sohvaportaalistaan esimerkiksi pelatessa kuluvia ammuksia. Vastustajan näkökulmasta tämä ei ole niinkään hyvä asia ja niinpä sekä ENL- että RES-sohvat tuhotaankin säännöllisesti.


Voi pelata sekä Androidilla, että iOS:lla

Kuvakaappaus puhelimen näytöltä,
jolta löytyy sekä Ingress Prime (vas.)
ja Scanner Redacted (oik.)

Ingressin voi ladata Androidille Play-kaupasta ja iOS:lle App-storesta. Pelistä on käytössä kaksi alustaa, alkuperäinen Scanner Redacted ja Ingress Prime. Jutussa olevat kuvakaappaukset on otettu Ingress Primestä. Scanner Redactedin näkymä on hieman erilainen.Jutun osaa, joka koskee Jyväskylään saapuvia lähikuntien pelaajia, muokattu 26.3. klo 17.18.