Huijauspuhelut yrittävät saada sinut sanomaan yhden sanan

Viimeaikoina on uutisoitu eri medioissa +44 -alkuisista numeroista tulevista puheluista. Puhelussa yritetään saada vastaaja sanomaan englannin kielellä kyllä, eli “yes”. Soittaja esittää sellaisia kysymyksiä (esim. kuuletteko minua tai puhutteko englantia), joihin on helppo vastata myöntävästi.

Keskusrikospoliisin komisaario Marko Leponen epäilee, että yes-ääni tallennetaan ja sitä käytetään mahdollisesti tulevaisuudessa.
– Vastanneen ääntä voidaan käyttää jollain tavalla häntä vastaan, mutta varmuutta siitä, miten, ei vielä ole. Jotan älkää missään tapauksessa vastatko tällaisiin puheluihin, Leponen ohjeistaa.

+44-alkuisista numeroista tulevista puheluista voidaan myös yrittää vastaaja saada sijoittamaan ulkolaisiin yhtiöihin luvaten huomattavia tuottoja. Summat liikkuvat 200-300 eurossa ja kun puhelun saaja on sijoittanut ensimmäisen kerran, alkaa “rahan lypsämispuheluita” tulla koko ajan lisää.

Uhrit ovat olleet yleensä 1940-1960 -luvuilla syntyneitä. Poliisi tietoon tulleista huijauksissa on suomalaisilta huijattu vuoden aikana noin miljoon euroa.

Jos saat +44 -alkuisesta numerosta puhelun, älä vastaa siihen, ellet odota ennakkoon sovittua puhelua Britteinsaarilta. +44 on Britannian suuntanumero.