Kun hammasharjasta tuli tietoturvariski

Kyberhyökkäykset lisääntyivät viime vuoden lopussa huimaavasti. F-Securen tietoturva-asiantuntijat kertovat, kuinka heidän “hunajapurkki”-palvelimeen tuli 813 miljoonaa hyökkäystä, joka oli lähes nelinkertainen määrä 2017 vastaaviin hyökkäyksiin verrattuna. Hunajapurkit ovat palvelimia, joiden tarkoitus on houkuttelloa hyökkäyksiä itseensä.

F- Securelta kerrotaan, että nykyään hyökkäyksiä eivät tee enää pelkästään ihmiset, vaan myös niin sanotut botit. Kaikista F-Securen palvelimeen tulleista hyökkäyksistä vain 0,1% oli ihmisten tekemiä, loput olivat nimenomaan bottien tekemiä.

Hyökkäysmäärien lisääntymisen mahdollistaa nykyään se, että lähes kaikki laitteet voidaan kytkeä jollain tavalla verkkoon. Näihin sen kummemmin suojaamattomiin laitteisiin, kuten esimerkiksi sähköhammasharjaan, voidaan asentaa botti, jota käytetään osana suuremmissa hyökkäyksissä.

Silloin, kun kyberhyökkäykset pääsevät lehtien palstoille, on kyseessä yleensä jonkin valtion suorittama verkkovakoilu tai mielipidevaikuttaminen. Todellisuudessa kuitenkin suurin osa kaikista verkossa tapahtuvista urkinnoista tai hakkeroinneista ovat ihan tavallisten verkkorikollisten tekemiä, joiden aino motiivi on raha.

Herää väistämättä kysymys, että miksi kaikkien laitteiden pitää olla nettiyhteydessä? Miksi hampaiden harjaamisesta tai siitä, mitä roskia on heitetty roskakoriin, pitää saada dataa? Kyllä – älyroskiksetkin ovat tekemässä tuloaan. Se lukee pois heitetystä roskasta viivakoodin ja lisää sen automaattisesti ostoslistaan. Älyroskis siis haistelee koko ajan, mitä mahdollisesti tarvitset kaupasta. Ja tottakai tämän kaiken voi kätevästi tarkastaa vaikka kännykällä matkalla kauppaan. Näiden käsittämättömien – ja ehkä täysin turhienkin – älylaitteiden myötä lehdet ja keskustelupalstat ovat täynnä juttuja, missä varoitetaan pankkitunnuksesi vakoilevasta leivänpaahtimesta tai hammasharjasta, minkä avulla sinua voidaa kiristää.

Vakavin uhka kuitenkin ovat laitteet, joiden verkkoyhteydestä emme edes tiedä. Ei kuitenkaan kannata laittaa foliohattua päähän, vaan oman järjen käyttö on monesti se paras tietoturvaohjelma, minkä voit hankkia.

Kuvat: Free clipart.com
Sähköhammasharja on vain kuvitskuva, eikä liity jutun aiheeseen.