Miehiä ja poikia

Kuva: Finnkino

Ensi-ilta: 29.3.2019
Kesto: 1 t 25 min
Ikäraja: 7 (voi aiheuttaa ahdistusta)
Genre: Kotimainen, dokumentti
Levittäjä: Baloa Pictures Oy
Ohjaaja: Joonas Berghäll

Synopsis:
Miehiä ja poikia on odotettu uusi dokumenttielokuva ohjaaja Joonas Berghälliltä.

Miehiä ja poikia on sisarusteos
Miesten vuoro -dokumentille, jossa miehet istuvat saunassa ja puhuvat suoraan sydämestään. Miehiä ja poikia kertoo suomalaisista isistä, miehistä ja pojista sekä heidän rakkaudestaan, toiveista ja elämänmenostaan. Elokuva antaa äänen isille ja pojille. Elokuva paljastaa jälleen suomalaisen miehen sielun poikkeuksellisen läheltä. Berghäll on ollut pitkään miesten puolestapuhuja, antaen heille äänen asioista joista ei juurikaan keskustella.

Berghäll palaa rakkauden ja hyvinvoinnin teemoihin suomalaisen miehen näkökulmasta. Suomalaisen miesten ja poikien emotionaalinen yksinäisyys ja aitous tulevat konkreettisesti esiin. Miehet ovat edelleen pitkälti hierarkkisen ja maskuliinisen yhteisönsä vankeja. Kuitenkin rakkaus ja empatia sykkii heissä vaikka se usein jääkin sanomatta ja osoittamatta. Tässä dokumentissa Berghäll saa heidät puhumaan ja avaamaan sydämensä.

Elokuvassa seurataan eri ikäisisä miehiä ympäri Suomea; Porissa, Kemissä, Helsingissä ja Kouvolassa. Berghäll kääntää elokuvassa kameran myös itseensä ja kertoo oman elämänsä kolhuista ja onnesta. Sekä toivosta.

Miehiä ja poikia avaa oven suomalaisen miehen sisimpään – sinne, mihin monikaan mies ei päästä ketään. Dokumenttielokuva esittää seitsemän miehen tarinan, joista jokainen on erilainen, mutta silti samanlainen. Vaikka tarinoissa käsitellään rankkojakin aiheita, kaikilla tarinoilla on sama polttopiste: Suomalaisen miehen on muka pysyttävä vahvana.

Heikot sortuu elontiellä, jätkä sen kuin porskuttaa, sanotaan. Tämä ajatus istuu sitkeästi meidän mielissämme, vaikka elämmekin jo lähes 2020-lukua. Elokuvallaan Berghäll haluaa ravistella meitä näkemään, että suomalainen mies kokee isoja ja aitoja tunteita. Lapsen menetys on yhtä suuri ja traumaattinen kokemus isälle, kuin äidillekin. Johtavassa asemassa oleva palaa ehkä jopa helpommin loppuun, kuin työntekijä. Eikä suomenruotsalaisuus ja korkea virka toimi suojakilpenä alkoholismille.

Miehiä ja poikia on ajatusmaailmaa avartava leffa, joka sopii ihan kaikille ikään, sukupuoleen tai sosiaaliseen asemaan katsomatta. Täytyy kuitenkin muistaa, että elokuvassa esitetään vain seitsemän miehen tarina – joka on hyvin pieni otos suomalaisista miehistä. 3/5