Oikeuden puolesta

Kuva: Finnkino

Ensi-ilta: 15.3.2019
Kesto: 2 t 0 min
Genre: Draama, elämänkerta
Ikäräja: Sallittu
Levittäjä: Nordisk Film
Ohjaaja: Mimi Leder
Pääosissa: Felicity Jones, Armie Hammer, Justin Theroux, Sam Waterston, Kathy Bates, Chris Mulkey

Synopsis:
OIKEUDEN PUOLESTA on inspiroiva ja huikea tositarina nuoresta asianajajasta Ruth Bader Ginsburgista. Hän toi miehensä Martyn kanssa oikeuden eteen tapauksen, jolla oli suuri vaikutus sukupuolisyrjinnän mahdollistavien lakien muuttamisessa. Elokuva sai USA:n ensi-iltansa vuonna 2018, jolloin oli myös Ginsburgin 25. juhlavuosi USA:n korkeimman oikeuden tuomarina.

Oikeuden puolesta on puhutteleva elokuva, joka pureutuu miesten ja naisten epätasa-arvoon. Elokuva sijoittuu lakimaailmaan alkaen 1950-luvulta, jolloin Ruth opiskeli Harvardissa lakia. Elettiin aikaa, jolloin naisten pääsy yliopistoon oikeustieteelliseen tiedekuntaan ei ollu itsestään selvyys. Kohtauksessa, jossa dekaani pyytää illallisilla kaikkia naisoppilaita esittelemään itsensä ja perustelemaan, miksi on vienyt paikan miespuoliselta opiskelijalta, kiteytyy tuon ajan akateeminen ilmapiiri. Elettiin aikaa, jolloin naisen paikka oli kotona hellan ääressä, tai hoitoalalla. Elokuva etenee reippaasti, eikä jää paikalleen pyörimään.

Elokuva ei kerro naisasianaisesta, vaan ihmisestä, joka halusi kaikille yhtäläiset oikeudet Yhdysvalloissa. Esimerkkinä mainittakoon miesten oikeuden olla omaishoitajia tai opettajia ja naisten oikeuden tehdä ylitöitä. Oikeuden puolesta näyttää todella hyvin sen, miten miehinen maailma oikeasti on ollut ja on sitä ehkä myös edelleen. Nykyään puhutaan, että mies-päätteisistä ammattinimikkeistä pitäisi luopua, koska ne eivät ole sukupuolineutraaleja. Ne ovat jäänne ajalta, jolloin nainen ei esimerkiksi voinut lukea lakia ja toimia oikeudessa tuomarina, vaikka olisi ollut kuinka lahjakas. Tuohon samaan aikaan ajateltiin, että mies ei voi olla omaishoitaja, koska miehellä ei ole samanlaista hoivaviettiä, kuin naisella. Ja juuri tällaisten sterotypioiden murtamiseen Ruth halusi puuttua ja poistaa ne. 3,5/5