Britt-Marie kävi täällä

Kuva: Finnkino

Ensi-ilta: 12.4.2019
Kesto: 1 t 37 min
Ikäraja: S
Genre: Komedia, draama
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Tuva Novotny
Pääosissa: Pernilla August, Peter Haber, Anders Mossling, Malin Levanon, Stella Oyoko Bengtsson, Lancelot Ncube, Olle Sarri, Vera Vitali, Mahmut Suvakci

Synopsis:
Suursuosion saavuttaneen Fredrik Backmanin romaani Britt-Marie kävi täällä nyt elokuvana!

Kun 63-vuotias kaavoihin kangistunut Britt-Marie jättää miehensä 40 avioliittovuoden jälkeen, hän joutuu kohtaamaan muuttuneen maailman. Hän päätyy ankeaan Borgin syrjäkylään, jossa elämä tuntuu junnaavan paikoillaan niillä harvoilla, jotka kylää vielä asuttavat. Siellä piilee kuitenkin suuria unelmia, jotka herättävät Britt-Marien syvälle haudatun uskon tulevaan. Ehkä elämä antaa uuden mahdollisuuden. Ehkä koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa elää.

Britt-Marie kävi täällä on lämminhenkinen ja tavallaan havahduttavakin elokuva siitä, että elämä on tässä ja nyt. Elokuvan nimihahmo Britt-Marie on elänyt turvallista elintasorouvan elämää miehensä Kentin kanssa omassa täydellisessä kuplassaan. Britt-Marie on tiennyt suhteessa olevan ongelmia, mutta sulkenut niiltä silmänsä – sulkien samalla silmänsä myös siltä tosiasialta, että maailma on muuttunut. Borgin kylässä on liuta lapsia ja nuoria, jotka tarvitsevat valmentajaa asiassa, josta Britt-Mariella ei ole mitään tietoa tai osaamista. Omilla pölyttyneillä periaatteillaan – joita joskus muinoin kutsuttiin myös käytöstavoiksi – ja “fiilispohjalta” Britt-Marie alkaa luotsata lapsia.

Leffan pääsanoma lienee se, että usko itseesi ja siihen mitä teet, toteuta haaveesi ja elä elämääsi. Vaikka kaavoihin kangistuminen luo turvallisuutta, irtiotto voi monesti olla piristävä kokemus. Epämukavuusalueelle astuminen kannattaa. Juonellisesti leffa oli amerikkalaisiin draamoihin verrattuna oikein piristävä. Lähtökohta, että ihminen päätyy tekemään sitä, mitä inhoaa tai mistä ei tiedä mitään, on kutkuttava ja lopputulos on hyvä, huono tai hyvin huono. Tämän elokuvan lopputulos oli erittäin tyydyttävä hahmojen kannalta. Elokuvan loppukliimaksi on ennalta arvattava, mutta omalla tavallaan kuitenkin yllättävä. 2,5/5