Eduskuntavaaleissa tasaväkinen lopputulos

Vähän ennen klo 1 viime yönä saatiin kaikki eduskuntavaalien äänet laskettua. Lopputulos on jopa historiallisen tasainen. Tulos on niin tasaväkinen, että suurimmaksi puolueeksi nousseen SDP:n ja Perussuomalaisten ero äänissä oli vaivaiset seitsemän tuhatta ja paikoissa vain yksi edustajapaikka Demareiden hyväksi.

SDP oli äänimäärältään suurin puolue ja nosti edustajamääräänsä eniten. Perussuomalaiset nostivat eduskuntapaikkoja yhdellä paikalla vuoden 2015 vaaliin verrattuna. Huomioitavaa on, että Perussuomalaisten puolue hajosi kesäkuussa 2017 eivätkä kannatusluvut sen jälkeen luvanneet hyvää. Nyt käydyt eduskuntavaalit olivat myös Kokoomukselle voitokkaat, koska se oli ainoa hallituspuolue, joka lisäsi suosiotaan yhdellä paikalla. Vihreät ja Vasemmistoliitto nostivat kannatustaan useammalla edustajapaikalla, joten he lienevät vaalien suurimpia voittajia. RKP ja KD säilyttivät asemansa, joten ei heitäkään voi laskea häviäjäksi.

Keskustalle rökäletappio

Vaalien rökäletappion kärsi Keskusta menetettyään 18 eduskuntapaikkaa. Tulos on Keskustalle huonoin yli sataan vuoteen. Keskustan keulakuvan, Juha Sipilän saama äänimäärä Oulun vaalipiirissä romahti hurjasti pudoten lähes puoleen vuoden 2015 vaaleista. Edellisissä eduskuntavaaleissa Sipilä sai yli 30 000 ääntä ja nyt lähes puolet vähemmän, vain reilut 16 000 ääntä.

Vahvasti ei mennyt Simon Elon Sinisellä tulevaisuudellakaan. Sinisen tulevaisuuden ehdokkaista ei päässyt eduskuntaan yhtään ehdokasta, mutta galluppien ennusteiden mukaan tulos oli melko odotettavissa oleva.

Naiset ja nuoret suurimpia voittajia

Vaalien suurimpiin voittajiin kuuluivat kuitenkin naiset ja nuoret ehdokkaat. Naisehdokkaista eduskuntaan pääsi 95, mikä on suurin määrä kautta aikojen. Alle 30-vuotiaista ehdokkaista läpi meni 14. Suureksi voittajaksi voitanee laskea myös äänestäjät, sillä äänestysaktiivisuus ei ole ollut näin korkea (72%) sitten vuoden 1991 vaalien.

Vuoden 2019 eduskuntavaalit jäävät historiaan monessakin suhteessa. Ensimmäistä kertaa voittava puolue jäi alle 20% kannatuslukuihin ja kolme suurinta – SDP, Perussuomalaiset ja Kokoomus – mahtuivat yhden prosenttiyksikön sisään. Historiaa näissä vaaleissa tehtiin myös siinä suhteessa, että kertaakaan aikaisemmin hallituspuolueet eivät ole menettäneet näin montaa paikaa (34). Aikasempi ennätys oli Mauno Koiviston vähemmistöhallituksella, jolloin menetettyjä paikkoja oli 20.