Huhtasuolainen Lapinlikka

Sodankylästä kotoisin oleva, tätä nykyä huhtasuolainen Sirkka-Liisa Meltaus avaa tiistaina 16.4. Lappi-aiheisen taidenäyttelyn Huhtasuon kylätoimistolla.

Meltaus on harrastanut piirtämistä koko ikänsä, mutta öljyväreillä maalamisen hän aloitti vasta tämän vuoden alussa ja on itseoppinut.
– Ennen öljyvärejä piirsin lyijykynällä ja kuivapastelliväreillä. Öljyvärit ovat kuitenkin nyt ne, millä haluan maalata, kertoo Sirkka-Liisa Meltaus historiastaan.
– Minulla on ollut hirveä luomisvimma, 40 taulua neljässä kuukaudessa, taiteilija sanoo.

Ensimmäiset öljyvärityönsä Meltaus sai esille helmikuussa Rovaniemellä pidettyyn näyttelyyn.
– Laitoin muutamaan Lappi-aiheiseen Facebook-ryhmään kuvia töistäni ja pian minua pyydettiin näyttelyyn Rovaniemelle, Meltaus sanoo. Taiteilija sanookin netin olevan oiva apuväline näkyvyyden saamiseksi. Meltauksen työt eivät ole pelkästään Lappi-aiheisia.
– Aloin maalata Kodin kuvaraamatun kuvia, sitten Helsingistä joitain kaupunkimaisemia. Tilaustöistäkin kiinnostuneita on ollut. Varsinkin uskontoaiheisista töistä on pyydetty korttivedoksia ja Helsingin maisematöistä julisteita, Meltaus puhelee.

Ensimmäinen öljyvärityö ei ollut uskonnollinen, eikä Lappi-aiheinen. Se oli henkilökuva, jossa tietyllä tavalla yhdistyi mytologinen taianomaisuus – ikään kuin lappilainen shamanismin – ja uskonnollisuus. Teos esittää nimittäin edesmennyttä The Doors -yhtyeen laulaja Jim Morrisonia. Maalaus on kuin aikamatka 1960-70 -lukujen värimaailmaan. Meltaus kertoo, että hyvin usein maalatessaan hän kuuntelee The Doorsin musiikkia.
– Ensityö ei enää ole minulla, vaan Jim sai kodin Helsingistä. Täytyy tehdä itselle uusi Jim.

Kun sana taiteilijasta leviää, alkavat ihmiset ehdotella maalattavia aiheita. Seuraava aluevaltaus on jo mielessä, sillä Meltausta on pyydetty tekemään Jyväskylästä kaupunkimaisemia, sekä muita Keski-Suomi -aiheisia maalauksia.

Sirkka-Liisa Meltaus ei ole yhden aiheen taiteilija, joten näyttelyssä on esillä maalauksia eläimistä, luonnosta ja maisemista, sekä henkilökuvia. Jim Morrisonin muotokuvan lisäksi Meltaus on tehnyt muutamia muitakin muotokuvia. Yksi näyttelyyn päässyt on tunnettu sodankyläläinen poromies Aleksi Hihnavaara, alias Mosku.
– Näin Moskun unessa. Hän sanoi, että tee minusta taulu. Joten minähän tein, kertoo taiteilija inspiraation synnystä Hihnavaaran muotokuvan kohdalla.

Kylätoimistolla esillä olevan Lappi-näyttelyn töihin Meltaus on saanut vangittua todella hyvin Lapin ainutlaatuisen luonnon ja varsinkin jopa sen taianomaisen tunnelman.
– Vaikka likka lähtee Lapista, ei Lappi lähe koskaan likasta, lappilainen Meltaus toteaa. Ja tuo lause on varmasti syy siihen, miten töihin on saatu vangittua se jokin, mikä lapissa vetoaa.

Työt on nähtävillä Huhtasuon Kylätoimistossa 16.4.-10.5. välisen ajan. Huhtasuon kylätoimiston aukioloajat maanantai-torstai klo 9-16, perjantai 9-15.