Konna löytää roskia ja etsii ihmisiä

Konnalla on kova kiire toimittaa löytämänsä "aarre" omistajalleen Maarit Rokkamäelle.

Kevään saapuessa koirankakkakeskustelut täyttävät netin keskustelupalstat. Lumen alta paljastuu valitettavan paljon myös kaksijalkaisten luontoon jättämiä, sinne kuulumattomia asioita. Koirat eivät ihmisten roskaamista pysty kritisoimaan, mutta silti ainakin yksi nelijalkainen kaveri kerää roskia – häntä heiluen. Konna, virallisesti Evergrey’s Talismaani, harrastaa roskien keräämistä.
– Konna alkoi lenkeillä bongailla roskia ja tuomaan niitä näytille minulle, kertoo Konnan emäntä Maarit Rokkamäki.

Konna bongaa luonnosta roskia.

Konna on pian 5-vuotias saksanpaimenkoira, joka on viranomaistason tarkastettu pelastuskoira. Rokkamäki epäilee roskien keräämisen taustalla olevan sen, että Konna on opetettu etsimään ihmisiä ja esineitä.
– Se alkoi toteuttaa oppimaansa myös vapaa-ajalla, Rokkamäki naurahtaa. Ihmisen jättämä hajujälki on käynyt vastustamattomasti vapaa-aikaa viettäneen Konnan nenään useita kertoja. Yhdenkin kerran, kun Konna oli hoidossa Rokkamäen vanhempien luona, se sai hajun isä-Rokkamäen kanssa lenkillä ollessaan.
– Isä hoksasi, että Konna lähti jäljelle. Konna jäljesti metsässä eikä isälle jäänyt muuta vaihtoehtoa, kuin seurata perässä. Metsästä Konna löysi “eksyneen”, sanoo Rokkamäki. Eksynyt oli sienestämässä ollut naapurin rouva, joka ei omasta mielestään ollut lainkaan eksynyt, vaan tiesi hyvin sijaintinsa.

“Katso, mitä löysin!” Konna-koira kantaa
emännälleen Maarit Rokkamäelle
luonnosta löytämiään roskia.

Mutta palataanpa takaisin Konnan harrastukseen. Kai Konna jotain kiitosta siivoamisesta saa?
– Varsinaisesti en vahvista toimintaa lenkeillä, eli en palkkaa sitä. Toki se kantaa aarteensa kotiin saakka eikä suostu luopumaan löydöstään, ennen kuin siitä otetaan kuva, nauraa Konnan emäntä. Kun saalis on ikuistettu, roskat laitetaan luonnollisesti roskikseen.
– Minulla on kyllä kestokassi, johon kerätään Konnan löytämät pullot. Pullorahoilla Konnalle ostetaan puruluita, selventää Rokkamäki.Kun Konna on treeneissä tai töissä etsintätehtävällä, se ei tuo löydöksiään Rokkamäelle, vaan niin sanotusti merkkaa ihmisen luontoon jättämän objektin pysähtymällä.
– Kerran se lenkillä merkkasi löytämänsä asian jossain puskassa. En jaksanut lähteä rämpimään pusikkoon, joten pyysin Konnaa tuomaan esineen minulle. Siitä se roskien tuominen sai alkunsa, Rokkamäki kertaa siivoamisen alkuaikoja. Konna kuitenkin pystyy erottamaan työ- ja vapaa-ajan ja toimimaan sen mukaan. Vaikka Konna onkin innokas roskien kerääjä, ei niitä varta vasten lähdetä keräämään, vaan aarteet tarttuvat matkaan lenkkien yhteydessä.
– Yleensä aamulenkeiltä saadaan suurin saalis.
Kysyttäessä mieleenpainuvinta löytöä Maarit Rokkamäki antaa vastauksen, kuin apteekin hyllyltä:
– Naisten uimapuku!

“Minun jätökset maatuvat, sinun jätteesi ei!”

Entäs Konnan itsensä jälkeen jättämät jätökset, kerätäänkö ne mukaan?
– Totta kai, jos Konnalle hätä iskee “ihmisten ilmoilla”. Harvoin kyllä lenkkeillään niin sanotusti kylillä. Mutta en minä niitä kyllä metsästä kerää, Uuraisilla asuva Rokkamäki sanoo. Eikä niitä metsästä tarvitsekaan kerätä, sillä järjestyslaki edellyttää että “koiran omistajan tai haltijan on pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa”.


Konnalla on oma Facebook-sivu yhdessä edesmenneen isä-koira Kepun kanssa.

Muokattu 25.4. klo 15.40 kohtaa, jossa kerrotaan Konnan tavasta merkata löytönsä treeneissä ja etsinnöissä. Tarkennettu, että puskalöydön Konna merkkasi lenkillä ollessaan. Klo 16.14 lisätty Youtube-upotus Konnan siivoamisesta.