Millainen on paras ruokavalio – tutkimus lyttää ihmedieetit

Yalen yliopiston ennaltaehkäisevän lääketieteenlaitoksella David Katzin ja hänen kollegansa Stephanie Mellerin tekemässä vertailussa mukana olivat vähähiilihydraattinen, vähärasvainen, vähäglykeeminen, Välimeren, DASH (tasapainotettu), kivikauden ja vegaaninen ruokavalio.

Heitä pyydettiin tutkimaan eri muotidieettien hyötyjä, haittoja ja sitä, onko mahdollisille hyödyille tieteellistä näyttöä. Ruokavalio vaikuttaa kiistatta eliniän pituuteen ja terveiden elinvuosien määrään. Mutta kaikki kiistelevät siitä, millainen on paras ruokavalio.

Ravitsemustiede on uskottavuuskriisissä. Yhdellä kanavalla arvostettu ravitsemustietelijä vannoo yhden ravintoaineen suosimisen tai hylkimisen nimiin, ja seuraavalla toinen yhtä arvostettu tieteilijä julistaa täysin päinvastaista totuutta. Tämän hetken hyvä aine on kuukauden kuluttua ehdottoman vaarallista. Syy, miksi juuri Katzin ryhmä valittiin tämän tutkimuksen tekijäksi oli se, ettei Katz liputa minkään tietyn ruokavalion nimeen.

Tutkijoiden loppupäätelmä oli, ettei mikään ruokavalio ole selvästi muita parempi, mutta tietyt piirteet ruokailutavoissa osoittautuvat terveyden kannalta hyödyllisiksi. Mahdollisimman vähän prosessoitu ja tuoreista raaka-aineista valmistettu, runsaasti kasvikunnan tuotteita sisältävä ruokavalio oli selkeästi eniten terveyttä edistävä.

Tutkimus ei löytänyt merkittävää näyttöä vähärasvaisen ruokavalion paremmuudesta paljon terveellistä rasvaa sisältävään. Hyviä hiilihydraatteja sisältävä ravinto taas osoittautui paremmaksi kuin vähähiilihydraattinen ruokavalio.

Michael Pollanin mantra ”syö kohtuullisesti ja enimmäkseen kasviksia” on Katzin mielestä hieno kiteytys ja aikanaan sitä pidettiin yllättävän radikaalina. Mahdollisimman vähän prosessoidussa ruoassa ei tarvitse pelätä, että se sisältäisi kaikkea haitallista, esimerkiksi transrasvoja, tyydyttynyttä rasvaa tai lisättyä suolaa. Suurin osa päivän aikana saamastamme suolasta ei tule suolasirottimesta, vaan prosessoiduista ruoista, koska niihin lisätään suolaa.

Eri dieettien vertailun tärkein tulos oli se, että mikään niistä ei ole voittaja. Tietyn ravintoaineen selkeä suosiminen tai poisjättäminen ei ollut tutkimuksen perusteella suositeltavaa. Tutkijaryhmän mielestä olisi kansanterveyden kannalta paras, jos terveysmediat painottaisivat niitä asioita, jotka varmasti tiedetään terveellisestä ruokavaliosta. Lisäksi pitäisi avoimesti myöntää, että on paljon asioita, joita ei tiedetä.

Tänä päivänä ruokailusta ja erilaiset ruokavaliot ja dieetit ovat lähes uskontoon rinnastettavia. Eri lähteet tuuppaavat jatkuvalla syötöllä uutta tietoa siitä, mikä meille on terveellistä tai haitallista juuri nyt, mutta kyse ei aina välttämättä ole tarkkaan tutkitusta faktasta. Lisäksi monet ajattelevat, että uusin tutkimustulos kumoaa vanhan.

Bertrand Russell totesi naulan kantaan sanoessaan:
– Maailman ongelmana on se, että hölmöt ja fanaatikot ovat niin varmoja asiastaan ja viisaat aina vain epäilevät.

Lähteet:
The Atlantic
Talous ja tekniikka
THL