Rintaliivit eivät ole vain alusvaate

Otatko aamulla kaapista ensimmäiset rintaliivit, mitkä käteen osuvat? Tai onko sinulla ehkä vain kahdet liivit, toiset arkeen ja toiset juhlaan?
– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että naisen pitäisi omistaa vähintään viidet rintaliivit, sanoo kauppakeskus Sepässä sijaitsevan Lady Royal -alusasuliikkeen myymäläpäällikkö Kirsi Sammalisto.
– Vaaleat vaaleiden vaatteiden alle, tummat tummien alle ja yhdet värikkäille vaatteille. Sitten pitäisi olla yhdet urheiluliivit ja tietysti yhdet “hömpöttelyliivit” – joku kutsuu niitä makuuhuoneliiveiksi, toinen baariliiveiksi ja kolmas juhlaliiveiksi, Sammalisto listaa naisten rintaliivitarvetta. Alusvaatemyyjä perustelee määrää niin, että tällöin liivit “kiertävät” käyttötarkoituksen mukaan. Tämä säästää yksittäisiä liivejä, koska ne eivät ole jatkuvassa käytössä ja venytyksessä. Oikeanlainen rintaliivi palvelee myös päällyspukeutumista.

Kirsi Sammalisto on Sepän Lady
Royal -liikkeen myymäläpäällikkö.

Lady Royal on vuonna 1987 Kuopiossa perustettu perheyritys, jossa tehtiin vuonna 2013 sukupolvenvaihdos. Naisten alusvaatteita Lady Royal myy kotipaikkakunnallaan Kuopiossa H-talossa ja Matkuksen kauppakeskuksessa. Jyväskylässä kuopiolaisen yrityksen myymälä avattiin Seppään syksyllä 2017.
– Työskentelin noihin aikoihin Ranskassa ja sain sattuman kautta tiedon, että Jyväskylään ollaan avaamassa myymälää ja sinne etsitään myymäläpäällikköä. Sain myös Lady Royalin omistajan, Leea Kuopan, yhteystiedot, soitin hänelle, tavattiin ja asia oli sillä selvä, Sammalisto kertoo uransa alusta Lady Royalin palveluksessa.

Rintaliivejä ihan jokaiselle povelle

Myytävät merkit tulevat mm. Saksasta, Belgiasta tai Hollannista. Suomalaisnaisten ehkä parhaiten tuntema Triumph ei ole edustettuna Lady Royalissa.
– Sekään ei enää ole suomalainen merkki, Sammalisto toteaa ja jatkaa:
– Meillä on myynnissä niin kutsuttuja megabrändejä, eli oikeasti maailmanlaajuisesti tunnettuja merkkejä.

Kevään muotiväri on vaaleanpunainen.

Kuopion keskustan H-talon myymälä on ehdottomasti suurin – Sammaliston mukaan oikea alusvaatetaivas – ja Matkus liiketilaltaan pienin. Sepän myymälä on siitä välistä.
– Minulla on tässä Sepässä viisi, kuusi kansainvälistä isompaa brändiä myynnissä. Liivien koot alkavat 65:sta ja päättyvät 120:en. Kuppikoot menevät haarukkaan AA-K, avaa Sammalisto myymälän kokoskaalaa.
– Jos ympärysmitta menee yli 120:n tai kuppikoko on K:ta suurempi, tilaan liivit Kuopiosta tai valmistajalta, Sammalisto lohduttaa suuripovisia.
– Kaikkia pyritään palvelemaan hyvin!

Liikkeestä löytyy myös
sensuelleja aamutakkeja
ja kimonoita.

Runsaan rintaliivien merkki- ja mallitarjonnan sekä suuren kokohaarukan lisäksi Sammaliston myymälästä löytyvät myös erikoisliivit äideille tai rintaproteesia käyttäville naisille.
– Teen paljon yhteistyötä Keski-Suomen Syöpäyhdistyksen Jyväskylän paikallisjaoston kanssa. Sovin juuri proteesiliiviesittelyn ensi syksylle. Lisäksi järjestän asiakasiltoja rintasyöpänaisille “suljetuin ovin”, kertoo Sammalisto.
– Siksi kannan tätä merkkiä, Sammalisto viittaa paitansa rinnukseen kiinnitettyyn Roosa nauhaan. Sammaliston kautta saa tilattua myös proteesituotteita.

Ei ole ihan sama, mitä paitansa alle pukee

Rintaliivien tärkein ominaisuus on Sammaliston mukaan istuvuus.
– Istuvuuteen vaikuttaa saumattomasti mahdottoman moni asia, esimerkiksi naisen rintaprofiili, liivin malli ja muoto, tyyliä tai materiaalia väheksymättä, Sammalisto luettelee vai muutamia istuvuustekijöitä. Vaikuttaa rakettitieteeltä!
– Tämä on hyvin spesifi ala.

Osassa malleista on näyttäviä yksityiskohtia.

Oikeanlaiset rintaliivit ovat enenevissä määrin mielentila.
– On henkisesti tärkeää, että paidan alla on jotain hyvin istuvaa ja oikealla tavalla tukevaa. Rintaliivien, ja alusvaatteiden yleensäkin, pitäisi olla huomaamattomat tai sopivasti näkyvät tilanteen mukaan. Ja kun ne sitä ovat, se näkyy käyttäjän olemuksessa ja hymyssä, Sammalisto tietää. Väärin istuvilla ja rintaa tukemattomilla liiveillä on myös terveyshaittoja.
– Kuinka paljon naisilla onkaan suurten ja raskaiden rintojen vuoksi ryhtivirheitä tai niska-hartiakipuja, Sammalisto miettii.

Yksityiskohdan kirjonta vaihtaa väriä riippuen
valon tulosuunnasta.

Sammalisto arvelee, että suurimmalla osalla naisista ei ole mitään käsitystä siitä, millainen rintaliivi on itselle paras. Oikean mallinen, -tyylinen ja -kokoinen rintaliivi jakaa rinnan painon tasaisesti, eikä paino lepää esimerkiksi pelkästään liivin olkaimien varassa, jotka painavat hartioita. Pahimmillaan vääränlaiset liivit eivät tue ollenkaan, vaan ovat “vain koristeena”.
– Jos rintaliivit vain pyörivät ympärillä, ne eivät yksinkertaisesti tue itse rintaa ja silloin rinnan paino on pelkästään rintakudoksen varassa. Ja kun kuppi ei tue rintaa, ei liivien muutkaan ominaisuudet pääse oikeuksiinsa. Tämä on tärkeää myös pienirintaisilla naisilla, koska painovoima vaikuttaa kaiken kokoisiin rintoihin, rintaliivien asiantuntija valistaa.

Asiantuntija tuntee myymänsä tuotteen

Tuotetuntemus on merkittävin ero erikoisliikkeen ja marketin välillä. Markettien sisäänostajat ostavat tuotteita mahdollisesti ketjun kaikille myymälöille. Tämä vaikuttaa tietysti kuluttajahintaan, mutta Sammaliston mukaan asia ei ole kuitenkaan ihan mutkaton.
– Lady Royalin edustamat tuotemerkit, isot megabrändit, ovat käyttäneet ja käyttävät jatkuvasti valtavasti resursseja tuotekehittelyyn ja siihen, että asiakkaalle myytävä tuote on laadukas kaikin puolin.

Sensuellia ja herkkää.

Hän toteaa, että on erittäin tärkeää, että myyjä tuntee myymänsä tuotteet. Sen lisäksi, että Kirsi Sammalisto tuntee eri rintaliivien historian valmistusprosessista alkaen, hän myös testaa henkilökohtaisesti kaikki myyntiin tilaamansa tuotteet.
– Jos jokin tuote ei läpäise meidän tuotteille asetettuja vaatimuksia, lähetän sen takaisin valmistajalle. Nukun yöni paljon paremmin, kun tiedän, mitä myyn, naurahtaa Sammalisto. Yksi Sammaliston asiakaspalveluvalteista on asiakkaan opastaminen.
– Pyrin selittämään ja perustelemaan asiakkaalle, minkä vuoksi juuri tietynlainen liivi sopii tai ei sovi kyseisen asiakkaan povelle.
– Moni on sanonut, että kyllä minä tuon olen ennenkin kuullut, mutta en ole ymmärtänyt tai kukaan ei ole selittänyt, että miksi asia on niin, Sammalisto kertoo. Näin henkilökohtaista opastusta rintaliivien hankintaan ei marketeissa saa.

Rintaliiveissä on valtavasti eroja eri valmistajien välillä. Niinpä niitä ei koskaan pitäisi ostaa pelkästään koon perusteella sovittamatta.
– Pelkkä koon tietäminen ei riitä. Esimerkkinä Marlies Dekkersin 80E on aivan erikokoinen, kuin Sapphin 80E. Vaikka numerot ovat samat, koot eroavat, koska mallit, kaavat ja materiaalit ovat erillaisia. Koon perusteella sovittamatta ostettaessa mennään metsään, ohjeistaa Sammalisto.

Sammalisto suhtautuu työhönsä intohimoisesti ja täydellä sydämellä. Hänelle on ehdottoman tärkeää voida myydä asiakkaalle juuri sitä, mitä kyseinen asiakas tarvitseen.
– Kauppaa ei tehdä koskaan kaupan takia. Jätän mieluummin kaupan tekemättä silloin, kun huomaan, että minulla ei ole tarjota asiakkaalle sitä, mikä hänelle parhaiten sopii. En myy väkisin sopimatonta tuotetta, kertoo Sammalisto. Hän ajattelee asian niin, että pitkässä juoksussa rehellisyys kannattaa.
– Näin toimiessa asiakas huomaa, että en tee kauppaa vain rahan takia, vaan ajatellen asiakkaan parasta.

Bikinit eivät ole rintaliivit

Vaaleanpunaisen värin lisäksi toinen
kevään trendi on kukkakuosi.

Alusvaatteiden lisäksi bikinit ja uima-asut kuuluvat Lady Royalin valikoimaan. Monen naisen mielestä kesähelteillä on kätevää, kun bikinin yläosan voi jättää rannalta lähtiessä topin alle, eikä rintaliivejä tarvitse ährätä päälle hikinorojen juostessa pitkin selkää. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että uimavaatteiden materiaalit ja kaavoitus eroaa alusasuista, eikä bikineitä ole tarkoitettu käytettäväksi rintaliivien tavoin.
– En suosittele sitä. Bikinit bikineinä ja rintaliivit rintaliiveinä, Sammalisto sanoo. Hänellä on perustelukin valmiina.
– Esimerkiksi hengittävyysaste uima-asuissa on ihan erilainen, kuin rintaliivien materiaaleissa.

Kirsi Sammalisto esittelee merestä kerätystä
muovista valmistettua uima-asua.

Lady Royalissa myytävien uima-asujen laatuun panostetaan samalla tavoin, kuin alusvaatteidenkin laatuun.
– Meillä myytävät ranta- ja uima-asujen materiaalit ovat sellaisia, että ne kestävät asiakkaalla mahdollisimman pitkään, niissä on muun muassa UV-suoja, Sammalisto kertoo. Yrityksen uimapuvuissa on otettu huomioon myös ekologisuus.
– Meillä on yksi malli, joka on tehty merestä kerätystä muovista, mainitsee Kirsi Sammalisto.

Viisas äiti lukee tytärtään

Kirsi Sammalisto rohkaisee nuorten tyttöjen äitejä tulemaan yhdessä jälkikasvun kanssa hyvissä ajoin ammattiliikkeeseen rintaliiviostoksille.
– Se, milloin nuori tarvitsee ensimmäiset rintaliivit, on hyvin yksilöllistä. Nykyisin tytöt kehittyvät nopeasti ja rinnat alkavat muodostua yhä nuoremmille. Osa tytöistä on ihan sinut orastavien rintojen kanssa ja heille voi riittää bandeau-mallinen toppi, Sammalisto kertoo. Hän jatkaa, että äidit ovat äärimmäisen tärkeissä rooleissa opettaessaan tyttärilleen, että erikoisliikkeeseen on luonnollista ja ennen kaikkea turvallista tulla ostoksille.
– Viisas äiti lukee lastaan niin, että osaa ottaa lapsen mukaan alusvaateostoksille silloin, kuin lapsi on siihen valmis. Ammattiliikkeessä osataan heti ensimmäisistä rintaliiveistä alkaen opettaa, miten liivien koko mitataan, miten niiden pitää tukea jne.

Lady Royalista löytyy varmasti liivit
jokaisen naisen makuun.

Nuorelle voi kuitenkin olla kiusallista lähteä rintaliiviostoksille – etenkin oman äidin kanssa. Sammalistolla on tähän yksinkertainen resepti:
– Äiti voi kannustaa ja tsempata tytärtä siihen, että rintaliivien hankita on täysin luonnollinen asia ja että jokainen nainen rintojen koosta riippumatta on kaunis, täydellinen, yksilöllinen ja ennen kaikkea tärkeä ja naisellinen!
– Myös meillä myyjillä on tärkeä rooli tässä tilanteessa ja me voimme näyttää, että kaikki sujuu ilman suurempaa “draamaa” tai ilman, että asiasta tehdään suurta numeroa. Meillä ei ole ennakkoasenteita ketään tai mitään kohtaan, Sammalisto summaa.


Kirsi Sammaliston vinkit rintaliivien hankintaan:
– Hanki rintaliivit alan liikkeestä, panosta laatuun – olet ansainnut laadukkaat rintaliivit!
– Huolehdi, että liivit istuvat täydellisesti. Jos päivän aikaan joudut korjailemaan liivejä, ne eivät istu oikein tai eivät ole sopivan kokoiset.
Hanki liivit eri käyttötarkoituksia varten: Arkeen, juhlaan ja urheiluun. Näin yksittäisten liivien käyttöikä pitenee.
– Kun rintaliivit pitää kiinnittää sisimpään hakaseen, ne alkavat olla jo elinkaarensa ehtoopuolella ja on aika hankkia uudet.
– Rintaliivejä ei pidä ostaa käytettynä esimerkiksi kirpputorilta. Ne ovat yhtä henkilökohtainen käyttötavara, kuin hammasharja.
Älä pese rintaliivejä pesukoneessa edes pesupussissa, vaan aina käsin. Pese liivit mieluummin usein, kuin liian harvoin.
Rintaliivejä ei voi ostaa koon perusteella sovittamatta.

Otsikkoa muokattu 16.5. klo 11.40: “pelkkä alusvaate” vaihdettu nykyiseen muotoon. 17.5. klo 11.00 korjattu yrityksen sukupolvenvaihdosovuosi vuodesta 2003 vuoteen 2013 sekä muokattu pesuohjetta.