Suolakuoressa paistettu kala

Suolan sisässä uunissa paistuva kala jää meheväksi. Todellinen kesäinen kalaherkku.

Tarveaineet 4 hengelle:

4 kpl ahventa, siikkaa, kuhaa tai yksi iso kala kuten lahna tai kirjolohi.
Voit tehdä ruoan myös nahallisesta fileestä, mutta kokonaisesta tulee maukkaampi.
Mausteeksi suolaa, mustapippuria, sitruunasiivuja ja tilliä varsineen, runsaasti karkeaa merisuolaa.

Ohje:
1 Perkaa kalat, elleivät ne ole jo valmiiksi perattuja. (Älä suomusta tai ota nahkaa pois.) Huuhtele kalan pinta ja pyyhi kuivaksi.
2. Laita uunipannun pohjalle leivinpaperi ja paperin päälle reilu kerros karkeaa merisuolaa.
3. Laita mausteet, tilli ja sitruunaviipaleet kalan/kalojen vatsaan.
4. Aseta kala/kalat suolapedille ja hautaa kala(t) runsaalla kerroksella merisuolaa. Jos teet fileistä, laita ensimmäinen file nahkapuoli alaspäin suolan päälle, fileiden väliin mausteet ja toinen file nahkapuoli ylöspäin.
5. Ennen paistamista pirskottele suolan päälle vähän vettä, vesi tekee suolasta tiiviin kuoren.
6. Paista noin puoli kiloisia kaloja 200 asteisessa uunissa tai grillissä 25 minuuttia ja noin 2 kg:n painoista kalaa 40-50 minuuttia.

Tarjoiluehdotus:
Anna kalan vetäytyä 10-15 min. ennen tarjoilua. Nosta kala sellaisenaan pöytään ja murra suolakuori veitsen hamaralla vasta pöydässä. Tarjoa kala uusien perunoiden ja raikkaan vihersalaatin kanssa. Kastikkeeksi sopii tillillä ja sitruunalla maustettu kermaviilikastike.

Kermaviilikastike:
1 purkki kermaviiliä
2 tl sinappia
2 tl sitruunamehua
tuoretta tilliä
2 tl sokeria
mustapippuria

Ohje:
Hienonna tilli ja lisää se muiden ainesten kanssa kermaviilin sekaan.
Mustapippuria suoraan myllystä muutama “kierros”, sekoita kastike tasaiseksi.