Grillattua lohta ja sitruunapestoa

Tarveaineet 4-5 hengelle:

noin 1 kg nahallinen lohi- tai kirjolohifile
1/2 dl öljyä
puolikkaan sitruunan tai limen mehu
suolaa, mustapippuria, rosmariinia
1 valkosipulinkynsi
vihreää sitruunaista pestoa
Vihreän peston ohjeen löydät täältä

Ohje:
1 Tee lohelle marinointi-/grillauskastike sekoittamalla öljy, sitruunan/limen mehu, mausteet ja murskattu valkosipuli keskenään.
2 Huuhtele kala kylmällä vedellä ja pyyhi kuivaksi. Jos fileessä on ruotoja, nypi ne pois.
3 Sivele marinadia fileelle ja anna maustua jääkaapissa noin 20 minuuttia.
4 Palottele file sopiviksi paloiksi ja grillaa.
5 Vinkkejä grillaukseen:
– Pyyhi grillin paistoritilä ennen grillaamista sitruunanpuolikkaalla, silloin kala ei tartu ritilään kiinni niin helposti.
– Paista kala aina ensin nahkapuoli alapäin. Kun paistat kalaa lihapuolelta, anna sen paistua kunnolla, silloin se ei tartu ritilään niin helposti.
– Jos käytät kaasu- tai sähkögrilliä, voit laittaa ritilälle leivinpaperin, joka estää kalan tarttumisen ritilään.
6 Kun lohi on kypsä, levitä pintaa pestoa ja anna vetäytyä hetki.

Tarjoiluvinkki:
Tarjoa lohi vihannesten ja uusien perunoiden kanssa. Uusiin perunoihin saat vaihtelua näillä parilla vinkillä.


Hölskyttelyperunat:
1 Keitä uudet perunat normaaliin tapaan.
2 Kaada vesi pois ja laita reilu nokare (50g) voita tai margariinia ja reilusti tillisilppua kattilaan.
3 Anna voin/margariinin hetken sulaa perunoiden sekaa ja hölskyttele varovasti kattilaa.

Grillatut uudet perunat:
1 Keitä uudet perunat normaaliin tapaan vaikka edellisenä päivänä.
2 Grillaa perunat kokonaisina ja mausta suolalla.

Uudet perunat ruotsalaiseen tapaan:
1 Keitä perunat ihan normaaliin tapaan.
2 Kaada vesi pois ja laita perunat tarjoiluastiaan.
3 Lisää perunoiden joukkoon majoneesia.
Majoneesin ohjeen löydät täältä