Huijaukset tukkivat nyt puhelimet

Robottisoitot ovat automatisoituja puheluja, joissa pyörii ennalta nauhoitettu ihmisen tai koneäänen lukema viesti. Osa puheluista on asiallisia: esimerkiksi viranomaiset voivat kertoa niillä hätätilanteista, luottokorttiyhtiö muistuttaa maksamattomasta laskusta tai koulu ilmoittaa poikkeuksesta lukujärjestykseen.

Robottipuhelut, tai niinsanotut bottipuhelut eiväy ole suomessa vielä kovin yleisiä, mutta ovat tulossa kovaa vauhtia myös tänne.

Yhä useammin kyseessä on kuitenkin mainos- tai huijaussoitto. Pahimmillaan robottipuhelussa yritetään huijata vastaanottajan luovuttamaan esimerkiksi henkilötietojaan tai pulittamaan jokin perätön maksu. Yhdysvalloissa yleinen on esimerkiksi huijaus, jossa soitto näyttää tulevan verovirastosta ja puhelussa vastaajaa uhataan jopa vankilalla, jos tämä ei maksa muka rästiin jääneitä verojaan.

Tuhansia puheluja sekunneissa

Mainostajat ja huijarit suosivat robottipuheluja, koska kuten sähköpostin tukkivat roskapostiviestit, myös niitä on helppoa, nopeaa ja halpaa masinoida. Käyttämällä netin kautta toimivaa VoIP-teknologiaa huijari voi soittaa sekunneissa jopa tuhansia puheluja ympäri maailmaa murto-osalla perinteisten puhelujen hinnasta.

– Kaikille (pääkaupunki) Washingtonin asukkaille soittaminen maksaa ehkä 5 000–10 000 dollaria. Teknologia on laajasti saatavilla, eikä esteitä toiminnalle käytännössä ole, sanoi liittovaltion kauppakomission FTC:n edustaja Ian Barlow nettilehti The Vergelle.

Teknologian avulla huijari voi vaihtaa oman numeronsa niin, että puhelu näyttää tulevan esimerkiksi viranomaiselta. Robottipuhelut ovatkin muuttaneet ihmisten puhelinkäyttäytymistä: kuluttajajärjestö Consumer Reportsin viime vuoden lopulla tekemän kyselytutkimuksen mukaan amerikkalaisista 70 prosenttia ei enää vastaa puhelimeen, jos ei tunnista soittajan numeroa tai numeroa ei ole näkyvillä.
Lue lisää