Mies journalismin ja yhteiskuntaelämän välistä

Lasse Lehtinen on monelle tuttu, eikä syyttä. Mies on elämänsä aikana ehtinyt olla monessa mukana.
– Olen viidentoista vanhasta ollut toimittaja, Lehtinen aloittaa.
– Pääsin kesällä 1962 Kuopiossa Savo-lehteen toimittajaksi ja siitä lähtien olen ollut toimittaja, hän jatkaa. Lehtinen kertoo olevan olemassa sanonnan “Kerran toimittaja – aina toimittaja”. Eikä toimittajuus ole Lehtisestä mihinkään kadonnut.
– Kirjoitan edelleen säännnöllisesti lehtiin, lähinnä Ilta-Sanomiin. Minulla on ollut siellä vuosikausia joka toinen viikko kolumni.

Kirjailija Lasse Lehtinen ja ohjaaja Antti Lattu.

Paitsi toimittajan työstä, Lasse Lehtinen tunnetaan myös kirjailijana, poliitikkona sekä lukuisista luottamustoimistaan.
– Olen ollut välillä virkamies, välillä luottamusmies. Kerran olin kolme kautta Suomen eduskunnassa ja yhden kauden Euroopan parlamentissa. Ja olen kirjoittanut yli 40 kirjaa, tarinoi Lehtinen.

Lehtinen tiivistää elämänsä “juornalismin ja yhteiskuntaelämän välillä pyörimiseksi” ja laskee olleensa monessa mukana pian 60 vuotta. Ja jottei ansioluettelo pääse kesken loppumaan, on Lehtinen tuttu myös TV:stä – sekä tuottajana, käsikirjoittajana, että juontajana.
– Joo, mutta se kuuluu journalismiin. Radio ja televisio on esiintyvää journalismia, huomauttaa Lehtinen.

Reilu 70-vuotias Lehtinen on aktiivinen mies. Hän kertoo pitäneensä vuonna 2018 60 historiaa käsittelevää esitelmää. Se tarkoittaa viittä esitelmää joka kuukausi, jos esitelmät jaetaan tasan vuoden jokaiselle kuukaudelle.
– Edellisenä vuonna tuli pidettyä varmaan saman verran, koska oli Suomen 100-vuotisjuhlavuosi. Esitelmille on kysyntää, koska lähihistoria kiinnostaa ihmisiä, Lehtinen tuumaa. Viime vuosina Lehtinen on tehnyt yhdessä Seppo Hovin ja Vesa Saarisen kanssa muutaman TV-dokumentin Ylelle.
– Tällä hetkellä teen taas uutta televio-ohjelmaa Seppo Hovin kanssa. Sekin on historiapainotteinen, kertoo 1950-60 -luvun Suomesta, paljastaa Lehtinen tämän hetkisistä kuulumisistaan.

Lehtinen & Lattu

Mutta mikä sai Lehtisen saapumaan Jyväskylään sunnuntai-iltana? Tänä kesänä Vaajakoskella Naissaaren kesäteatterissa esitetään Lehtisen Hiihtävä hautaustoimisto -romaaniin perustuvaa näytelmää “Suomen Loppusijoitus Oy”, jonka on dramatisoinut ja ohjannut Antti Lattu. Lehtinen saapui katsomaan sunnuntai-illan esityksen.
– Kävin katsomassa näytelmän Hämeenlinnan teatterissa, jonne Antti Lattu toi sen yhdessä Riihimäen vankilan vankien kanssa. Lattu oli saanut tekstistä varsin oivaltavan, Lehtinen analysoi ja jatkaa:
– Siellä minulle kerrottiin, että näytelmä tulee tänne Jyväskylään. En vain päässyt perjantaina ensi-iltaan, koska olin eräillä 70-vuotisjuhlilla eikä päivänsankari suostunut siirtämään juhliaan, Lehtinen vitsailee.
– Ajattelin, että tässä on tällainen joutava pyhäilta, niin tulen, kirjailija veistelee.

Hiihtävä hautaustoimisto on alunperin kirjailija Arto Paasilinnan idea.
– Se idea oli tasan yhden A4-paperin mittainen, sanoo Lehtinen. Mies jatkaa, että ideointi jäi Paasilinnalta kesken kirjailijan sairastuttua. Paasilinnan poika oli löytänyt liuskan, jolle idea oli hahmoteltu ja pyytänyt Lehtistä kirjoittamaan romaanin loppuun. Lehtinen onnistui työssä, sillä tarinasta huokuu paasilinnamainen musta huumori.

Arto Paasilinnalta jäi paljon keskeneräisiä töitä ja ennen Hiihtävää hautaustoimistoa Lehtinen saattoi loppuun myös Nätti-Jussi -romaanin.
– Heti sen perään sitten itsekin kustantajana siihen aikaan toiminut Petteri Paasilinna otti yhteyttä, että tekisitkö loppuun myös tämän Hiihtävän hautaustoimiston, Lasse Lehtinen kertoo saapuessamme Naissaareen.
– Arto oli tosiaan yhdelle liuskalle kirjoittanut idean hautaustoimistosta, joka “mittatilauksena” vie arkun etelänavalle. Loput minä keksin idean ympärille itse, sanoo Lehtinen.

Norjalainen naparetkeilijä Öivind teki
vaikutuksen kirjailijaan. -Ei tämä näytelmä
ainakaan kirjaa huononna, Lehtinen
kommentoi.

Mitä mieltä kirjailija on Suomen Loppusijoitus Oy – hiihtävä hautaustoimisto -näytelmästä?
– Ei tämä ainakaan kirjaa huononna. Jos en olisi nähnyt Hämeenlinnan versiota, olisin kyllä ollut koko ajan ihan “monttu auki”, Lehtinen letkauttaa.
– Se norjalainen Öivind oli kyllä hyvä!