Näillä seitsemällä niksillä eroon hyttysistä

Olet ulkona ja korvan juuressa alkaa kuulua ininää. Suurin osa meistä alkaa huitoa, mutta kannattaako se?

Ei kannata, sillä huitominen lisää lämmöntuotantoasi, pintaverenkierto lisääntyy, hiilidioksidia erittyy enemmän ja hikoilet runsaammin. Toisin sanoen huitomalla käynnistät ne fysiologiset reaktiot, joiden avulla hyttynen suunnistaa luoksesi. Eli kun koitat huitomalla karkottaa hyttystä, houkutteletkin niitä lisää luoksesi.Mitä rauhallisempi olet, sitä paremmin saat olla hyttysiltä rauhassa.

Jos pihapiirissäsi on sadevesiastioita, tai muita paikkoja joihin vesi kertyy, koita pitää ne mahdollisimman kuivina. Naaraat munivat seisovaan veteen. Kun pidät pihapiirisi melko kuivana turhista vesiastioista tai lätäköistä, et kasvata silloin omaa hyttysfarmia pihallasi.

Käytä hyttyskarkotteita. Kaupoista saa runsaan valikoiman erilaisia karkotteita eri käyttötarkoituksiin. Muutama kesä sitten Suomeen rantautuneet Thermacell-hyttyskarkottimet ovat tehokkaita ja pitävät hyttyset loitolla n. 20 m2 alueelta. Kuten Thermacell, myös hyttyssavut ovat myös tehokas konsti pitämään hyttyset loitolla esimerkiksi terassilta, parvekkeelta tai grilliltä. Muista myös suihkeet, roll-onit ym. perinteiset karkottimet.

Mikäli teolliset, yleensä luonnon omaa torjunta-ainetta pyretriiniä tai sen synteettistä versiota pyretroidia sisältävät suihkeet, savut tai lauhduttimet, eivät ole vaihtoehto, voit valmistaa karkotteet myös itse. Hyttysten inhokki on sitruuna.

Sitruunakynttilän valmistamiseen tarvittavat välineet löytyvät lähes jokaisesta kodista:
– lasipurkki
– sitruuna tai pari
– vettä
– tuikkukynttilä
Jos haluat enemmän sitruunan tuoksua, käytä eteeristä sitruunaöljyä.
Ohje:
Viipaloi sitruuna ja laita viipaleet purkkiin. Kaada perään vettä. Lisää muutama tippa eteeristä öljyä ja laita tuikkukynttilä kellumaan purkin pinnalle. Sitruunakarkotin toimii myös kuvassa olevan kaltaisella tuoksuhaihduttimella.

Tee pihastasi avara. Tuuliset ja aurinkoiset paikat eivät ole hyttysten mieleen. Varjopaikat ovat hyttysille oivia lepopaikkoja. Hyönteissyöjät pitävä tehokkaasti itikkapopulaation kurissa tontiltasi. Ripusta tontin reunoille puihin lepakko- ja linnunpönttöjä.

Tee tai hanki tontillesi hyttysansoja. Ansan valmistus on helppa, eikä maksa paljon. Voit hankkia myös teollisen Mosquito Magnet -hyttysansan.

Torju hyttysiä puheutumalla oikein. Valtä tummia vaatteita. Tummat vaatteet heijastavat enemmän lämpöä ulos. Itikat suunnistavat uhrinsa luokse lämpösäteilyn johdattamina. Vältä myös voimakkaita hajusteita. Jos hyttysiä on todella paljon, kannattaa hankkia hyönteishattu.