Polkupyörävarkauksien sesonki on nyt pahimmillaan

Sää ei tällä hetkellä ole järin kuuma, mutta polkupyöräanastusten sesonki on. Sisä-Suomen poliisilaitokselta kerrotaan, että eniten fillareita lähtee pitkäkyntisten matkaan huhti-syyskuu välisellä ajalla. Tämän vuoden aikana koko Sisä-Suomen poliisilaitosalueella on varastettu jo yli 800 jalkaratasta.

Poliisi antaa hyvin yksikertaiset vinkit, miten polkupyörä kannataa säilyttää:
– Hanki pyörääsi kunnollinen lukko. Käytä irtolukkoa, jolla pyörän saa lukittua rungostaan johonkin kiinteään telineeseen, tolppaan tms.
-Älä lukitse pyörää vain etupyörästä, koska silloin etupyörän voi jättää lukkoon ja lopun pyörää saa anastettua helposti.
-Harkitse, mihin jätät pyöräsi. Syrjäinen paikka houkuttelee varkaita enemmän kuin vilkasliikenteinen paikka. Pysäköi kuitenkin vain pyörille sallituille paikoille.

Polkupyörästä kannattaa ottaa valokuva ja kirjata ylös erityistuntomerkkejä sekä rungon numero siltä varalta, että pyörä lähtee omille teilleen. Mikäli huomaat pyöräsi varastetuksi, tee asiasta mahdollisimman pian rikosilmoitus, jossa ilmoitat kaikki mahdolliset pyöräsi yksilöivät tiedot.

Poliisi huomauttaa, että polkupyöriä varastetaan vuorokaudenajasta riippumatta. Mikäli huomaat jonkun murtavan pyörän lukkoa ja jopa lastaavan fillareita pakettiauton kyytiin, ilmoita välittömästi havaintosi hätäkeskukseen. Muista ottaa talteen auton rekisterinumero!

Käytettyä pyörää ostaessa kannattaa olla tarkkana, että ei tule syyllistyneeksi tuottamukselliseen kätkemisrikokseen. Huomattavan halpa hinta suhteessa pyörän yleiseen myyntihintaan on usein merkki anastetusta polkupyörästä. Tarkista rungon numero ja kysele myyjältä pyörän historiasta. Mikäli epäilet myyjän rehellisyyttä, jätä polkupyörä ostamatta.