Punkin puremasta liha-allergia

Suomessa todettiin viime vuonna ennätysmäärä punkkien levittämiä tauteja, borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Harvempi tietää, että punkit voivat aiheuttaa myös punaisen lihan allergiaa uutisoi MTV3 uutiset.

Näyttöä punkin puremien ja liha-allergioiden välisestä yhteydestä on saatu aiemmin muun muassa Ruotsissa tehdyissä tutkimuksissa.

Tiettyä Lone Star -punkkilajia edustavat puutiaiset saattavat laukaista allergian sellaiseen lihaan, joka sisältää alfa-gal-hiilihydraattia. Tätä alfa-galia esiintyy vain nisäkkäillä: naudalla, sialla, lampaalla ja riistaeläimillä. Reaktioita voi tulla jopa maituotteista ja gelatiinista.

Käytännössä punaisen lihan allergia oireilee punoituksena, kutinana ja vatsavaivoina. Vaarallisen siitä tekee se, että pahimmillaan seurauksena saattaa olla anafylaktinen sokki.
Lue lisää