Taksamittarit halutaan taas pakollisiksi kaikkiin takseihin

Kuvan taksi ei liity uutiseen

Harmaan talouden epäillään lisääntyneen sen jälkeen, kun uusi taksilaki astui voimaan viime vuoden heinäkuussa. Lain myötä esimerkiksi taksamittarin käyttö takseissa muuttui vapaaehtoiseksi uutisoi Yle uutiset.

Nyt taksamittarit halutaan takaisin kaikkiin takseihin. Hallitusohjelmassa on mainittu taksiliikenteen tarvitsevan korjauksia muun muassa harmaan talouden torjunnan takia.

Suomen taksiyrittäjiä edustavasta Taksiliitosta sanotaan, että taksamittarit olisivat rehellisen, kilpailullisen liikenteen ainoa lähtökohta.

Mittaripakkoa perustellaan muun muassa sillä, että ilman taksamittareita autoissa ei ole minkäänlaisia kassakoneita, jotka keräisivät tietoja verotusta varten. Mittarittomien taksien kirjanpito perustuukin lähinnä kuljettajan omaantuntoon.

– On mahdotonta kilpailla tilanteessa, jossa osa yrittäjistä maksaa veronsa ja osa ei, Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen linjaa.

Hän huomauttaa, että samalla kun taksikyytien kysyntä on kasvanut ja asiakkaita on enemmän kuin ennen, ovat alalta saatavat verotulot laskeneet.

– Veronkiertoa näyttäisi jossain määrin tapahtuvan. Esimerkiksi viime joulukuussa taksialan liikevaihto laski 5,6 prosenttia, vaikka kyytien kysyntä on pysynyt ennallaan ellei kasvanut, Koskinen sanoo.
Lue lisää