Kanavateatteri: Metsolat – Urjanlinna

Laukaan Kanavateatterissa on perinteisesti totuttu näkemään suurista TV-draamoista kesäteatteriin sovitettuja tuotantoja. Niin myös tänä kesänä, kun Metsolat – Urjanlinna vie katsojat kauniiseen Kainuuseen, kuvitteelliseen Hoikan kylään, Urjanvaaran juurelle, jossa sekä Leppävaaran tilaa että Metsolan perhettä kohtaa isot muutokset. Leppävaaran vanha emäntä,  Annikin äiti, on kuollut ja perinnönjaossa Metsoloiden aikuisille lapsille jaetaan kaikille tontit. Perheen kuopus, aikoinaan olympialaisissa mitaleillekin hiihtänyt, Erkki Metsola päättää katkaista juoputtelukierteensä ja perustaa Urjanlinnan omalle tontilleen. Kun suunnitelmien kokoluokka valkenee Hoikan asukkaille, kateellisia ja vastaanpanijoita riittää. Etenkin naapuritilan Kari Kaukovaara päättää tehdä kaikkensa, ettei Metsola onnistu suunnitelmissaan. Eikä Erkin isä Antti Metsola ja äiti Annikkikaan suhtaudu suopeasti. Heille Urjanlinna tarkoittaisi lypsytilan alasajoa ja elukoista luopumista eikä ajatus miellytä alkuun laisinkaan. Samana tapahtumarikkaana kesänä myös rakkauskoukerot ja onnettomuudet koettelevat Metsoloiden sisaruskatraan välejä ja henkilökohtaista onnea.

Työryhmä:

Alkuperäiskäsikirjoitus: Carl Mesterton ja Curt Ulfstedt
Näytelmädramatisointi: Miisa Lindén
Ohjaus: Kirsi Sulonen
Lavastus: Tapio Myllylä
Lavastusryhmä: Kasper Colliander, Markku Colliander, Eero Huovinen, Mikko Jaskari, Laura Jouhtimäki, Arto Keinänen, Veera Korkeamäki, Mikko Kupari, Tanja Kytölä, Antti Laitinen, Arto Lehtikangas, Katariina Lehtonen, Jaakko Myllylä, Keijo Myllylä, Tapio Myllylä, Hannu Natri, Katariina Olkkonen, Ella Patinen, Riina Tynkkynen, Verna Valli, Anna Vainiomaa, Seppo Veid ja Soile Väänänen
Tekniikka: Jaakko Myllylä
Tekniikan ajo: Sani Järvinen ja Jaakko Myllylä
Puvustus: Elina Hämäläinen, Helena Pasanen, Kirsi Sulonen ja työryhmä
Markkinointi: Timo Piiparinen
Markkinointiryhmä: Kasper Colliander, Marianne Hautsalo, Tuija Laitinen, Helena Myllälä ja Timo Piiparinen
Valo- ja videokuvaus: Lauri Jokela
Promokuvat: Jaakko Manninen
Juliste ja käsiohjelma: Timo Piiparinen
Mainosmyynti: Anu Kauppinen, Arto Lehtikangas, Helena Myllylä ja Timo Piiparinen
Tekijänoikeudet: Carl Mesterton ja Miisa Lindén

Henkilöt:

Erkki Metsola – Kasper Colliander
Eeva Metsola – Veera Korkeamäki
Antti Metsola – Keijo Myllylä
Annikki Metsola – Leena Hyttinen
Liisa Metsola – Verna Valli
Jaana Järvenheimo – Marianne Hautsalo
Jaakko Järvenheimo – Antti Laitinen
Helena Meriläinen – Katariina Olkkonen
Meriläinen – Antti Laitinen
Kari Kaukovaara – Tapio Myllylä
Stig Eklund – Miika Vaarakallio
opettaja Ronkainen – Tarja Kytölä
kunnanjohtaja Tolonen – Eero Huovinen
tarjoilija, poliisi, kuntalainen – Laura Jouhtimäki
Ritu, hoitaja, kuntalainen – Ella Patinen
Rape, kuntalainen – Eero Forssell
Eino Vanhanen – Eero Huovinen

Kun näytelmän alkaessa Metsolat-televisiosarjan tunnari alkaa soida, aikoinaan sarjaa seuranneen katsojan mieleen tulvii muistoja ja mielikuvia tästä 1990-luvun huippusuositusta draamasta. Teatterimonttuun on noussut koko Hoikan kylä! Lavastus toimii tänäkin kesänä ja rekvisiitta on ajan hengen mukaista pienintä yksityiskohtaa myöten.

Antin roolissa Keijo Myllylä ja Annikin roolissa
Leena Hyttinen.

Annikki ja Antti Metsolan rooleihin ohjaaja Kirsi Sulonen on valinnut Kanavateatterin kokeneet konkarit Leena Hyttisen ja Keijo Myllylän. Luonnollinen ja takuuvarma valinta. Näyttelijävalinta ei olisi näiden hahmojen kohdalla voinut paremmin nappiin osua, vaikkakin jäin kaipaamaan TV-sarjasta tutun Metsolan isännän karjalaista “haastamista” – Kuusaan Metsolan isäntäparin puheissa ei vilahda puolta sanaakaan varsinkin Antin hahmoon vahvasti liittyvää murretta.Jaana Metsolan roolissa paistattelee
Marianne Hautsalo.

Ylivoimaisesti parhaat roolisuoritukset tekevät Jaana Järvenheimon ja Erkki Metsolan näyttelijät Marianne Hautsalo ja Kasper Colliander! Jaana Raskin TV:ssä esittämä Jaana Järvenheimo oli elintasorouva potenssiin 10, mutta Kanavateatterin Jaana Järvenheimosta on onnistuttu kaivamaan dramaattisuutta niin paljon, että hahmo muuttuu koomiseksi. Jaanan ilmestyminen lavalle on riemastuttava kevennys draamanäytelmän keskellä.
Vas. Kari Kaukovaara (Tapio Myllylä) ja
Erkki Metsola (Kasper Colliander).

Vaikka Sulonen on valinnut olympiahiihtäjän rooliin huomattavasti esikuvaansa nuoremman näyttelijän, tekee Kasper Colliander kelpo roolin Erkki Metsolana. Etenkin kohtaukset, joissa hahmo hermostuu tai kiivastuu, ovat todella vakuuttavia. Kaikkinensa onnistunut näyttelijävalinta tähän rooliin. Myös muut näyttelijät tekevät vähintääkin hyvät suoritukset eikä kukaan alisuoriudu.

Metsolat – Urjanlinna -näytelmässä käytetään loistavasti musiikkia tukemaan kohtauksia. Kun tarkasti kuuntelee, huomaa kappaleiden lyriikkojen osuvan täydellisesti kunkin kohtauksen tematiikkaan. Runsaahkosta musiikista huolimatta kyseessä ei ole laulunäytelmä – näyttelijät laulavat yhden kappaleen koko reilu 2,5 tuntisessa näytelmässä. Vaikka näytelmä koetteleekin ainakin istumalihaksia, on se silti hintansa arvoinen.

Näytelmän esitysajat löydät Kanavateatterin nettisivuilta.
Kanavateatteri löytyy myös Facebookista.
Kuvat: Jaakko Manninen photography