Kannattaako nykyhinnoilla pakastaa mansikoita

Mansikoiden hinta on noussut viimeisen kymmenen vuoden aikana roimasti. Ennen sesonki kesti kesäkuun loppupuolelta pitkälle heinäkuuhun. Nyt paras sesonki on vain muutaman viikon mittainen.

Viiden kilon laatikolla on tänä päivänä hintaa noin 30 eurosta aina lähes 40 euroon. Hinta vaihtelee ostopaikan mukaan. Kannattaako mansikoita enää pakastaa itse näillä hinnoilla? Tuoreen mansikkakilon hinta on keskimäärin 7 euron pintaan (5 kg/ltk). Valmiiksi pakastetun mansikan kilohinta on 10 euroa, eikä pakastemansikoista synny hävikkiä, koska mansikat ovat tasalaatuisia ja siivottuja. Lisäksi kotimaisia pakastettuja mansikoita saa kaupasta ympäri vuoden.

Kotimaisen tuoreen ja pakastetun mansikan kilohinnan ero ei ole, kuin kolme euroa ja jos verrataan ulkolaiseen mansikkaa, hintaeroa on pakastemansikan hyväksi kaksi euroa. Huomioitavaa on, että edellä mainittu hintaero koskee vain pelkästään marjoja. Kun mansikat pakastaa itse, pitää hintaan laskea myös pakastusaikana kulunut sähkö, pakastukseen kuluneet pussit tai rasiat ja hävikki, mikä syntyy pilaantuneista marjoista ja mansikoista poistettavista kannoista. Kun kaikki kulut lasketaan yhteen, pakastaminen ole enää kovin kannattavaa.

Nykyään mansikoita saa tuoreena kaupoista lähes koko vuoden, lukuunottamatta sydäntalvea. Toki talvella kaupoista saatavat tuoreet mansikat eivät ole kotimaisia, koska kotimaisen mansikan saatavuusaika sijoittuu lyhyeksi hetkeksi keskikesään.

Yle haastatteli aiheesta Marttaliiton asiantuntijoita. Marttojen toiminnanjohtaja Marja Kuuterin mielestä valmiiksi pakastetut mansikat ovat hyvä ja varteenotettava vaihtoehto tuoreiden mansikoiden pakastamiselle, mutta uskoo itse pakastuksen pitävän Suomessa pintansa.