Ostoskeskus – asuinlähiön rapistuva sydän?

Iltalehti uutisoi tänään kaupunkien asuinlähiöiden ostoskeskusten rapistuvasta kohtalosta. Suomen ensimmäinen ostari valmistui vuonna 1959 Helsingin Munkkivuoreen – alkuaikoina ostoskeskus tunnettiin nimellä Munkkivaaran ostoskeskus.

Ostoskeskusmalli tuli Suomeen Yhdysvalloista. Paikallinen erikoisuus oli se, että Suomessa korostettiin ostareiden saavutettavuutta jalan ja julkisella liikenteellä yksityisautojen sijaan. Esimerkiksi Vantaalla käytettiin kriteerinä ”lastenvaunuetäisyyttä”, Iltalehden jutussa kerrotaan.

Ostoskeskusrakentamisen kulta-aika oli 1960-70 -luvuilla, mutta 1980-luvulla rakennusbuumi hiipui. Huhtasuon Huhtakeskus on rakennettu rakennusaikakauden loppuvuosina. Oma ostarimme koostuu kaikkiaan yhdeksästä eri rakennuksesta, joista ensimmäiset ovat nousseet 1979. Uusin osa, jossa sijaitsee terveysasema, on valmistunut vuonna 1988. Huhtasuon lisäksi Jyväskylästä löytyy ostoskeskukset Keltinmäestä, Kuokkalasta, Jyskästä, Kortepohjasta ja Palokasta.

Ostarit elivät kultakauttaa 80-luvulla, mutta sitten iski lama, kaupat kuihtuivat ja ostarit täyttyivät lähinnä kovia kokeneen kansan suosimista kuppiloista. Kun lama alkoi hellittää, alkoi liiketiloihin tulla taas uusia yrittäjiä, mutta ostareiden kukoistuskausi oli tiensä päässä – suomalaisten kulutus oli muuttunut niin, että ostareiden myymälöistä tuli liian pieniä ja epäkäytännöllisiä. Lähikauppakulttuuri alkoi olla historiaa ja uudet tuulet puhalsivat. Jyväskylään, kuten muihinkin kaupunkeihin, alkoi nousta isoja automarketteja kaupunkien laitamille, isojen valtaväylien varsille. Niistä sai kaiken ja vähän enemmänkin.

Huhtakeskuksella on ollut sen parhaimpina vuosina kolme eri lähikauppaa, kolme pankkia ja posti. Tänä päivänä pieni Sale on korvannut lähikaupat, Otto.-automaatti on korvannut pankit ja R-kioskin ja Salen Smart Post -pakettiautomaatit ovat syrjättäneet Huhtakeskuksen Postin fyysisen konttorin. Jotain on kuitenkin säilynyt menneiltä ajoilta. Nimittäin usein, kun Huhtakeskukselle tilataan taksi, se tilataan “Postin kongiin”, eli niiden rakennusten väliin, joissa sijaitsevat Kylätoimisto ja Sale.

Iltalehti listasi lakkautusuhan alla olevat ostoskeskukset. Jutun mukaan Jyväskylässä purku-uhan alla olevia ostareita ovat Huhtakeskuksen lisäksi Jyskän ja Kortepohjan ostoskeskukset, sekä osittain Palokan vanhan ostoskeskus. Huhtakeskus seisoo paikoillaan vielä ainakin seuraavat 10 vuotta, jona aikana sen omistajatahot päättävät “kesuksen” kohtalosta.

Onko sinulla minkälaisia muistoja Huhtakeskuksesta? Kerro se meille oheisen linkin takaa löytyvällä lomakkeella. Muistoni Huhtakeskuksesta

Jutun artikkelikuva vaihdettu ja lisätty kaksi kuvaa 29.7. klo 16.10.