Rallin kuhinat tulevat taas

Kuva: Santeri Rosenvall

On jälleen se aika vuodesta, kun MM-rallin osakilpailu rantautuu Suomeen ja Jyväskylään. Vuodesta 1951 alkaen järjestetty autourheilutapahtuma on vuosikymmenten aikana kantanut lukuisia nimiä. Tapahtuma on tunnettu Jyväskylän Suurajoina, Rally of the Thousand Lakesina, 1000 Lakes Rallyna ja Neste Oil Rally Finlandina sekä Neste Oil Rallina. Suomen ralli, virallisen pääsponsorinsa mukaan Neste Rally Finland tai Neste Ralli, yleiskielessä Jyväskylän (MM-)ralli, ajetaan tänä vuonna 1.-4.8.

Jyväskylän MM-ralli alkaa tänäkin vuonna
Harjun erikoiskokeella.
Kuva: Santeri Rosenvall

Huhtasuo.fi löysi Neste Rally Finlandin sivuilta tiedon vuoden 2017 ralliviikonlopun katsojamääristä. Tapahtumassa koettiin kyseisenä vuonna noin 265 000 katsojaelämystä, kasvua edellisen (2016) vuoden lukuihin kertyi peräti 13%. Myös Jyväskylän Paviljongin kilpailukeskus ja huoltoparkki kestitsivät enemmän rallivieraita kuin edeltävänä vuonna, yhteensä neljän tapahtumapäivän aikana noin 61 000. Jyväskylän keskustassa ajettu Harjun erikoiskoe oli katsojamäärältään suurin yleisömagneetti 35 000 katsojallaan. Jyväskylän ammattikorkeakoulun toteuttaman kävijäkyselyn perusteella katsojien suosikkierikoiskokeeksi noussut maailmankuulu Ouninpohja vakuutti sekin yleisömäärällään, kooten yhden kisapäivän aikana Jämsässä ajettavalle osuudelle noin 20 000 rallifania, sivulla kerrotaan.

Kuva: Taneli Niinimäki

Rallikansa pakkautuu pääsääntöisesti keskusta-alueelle neljän päivän – ja etenkin illan ja yön – aikana. Poliisi valvoo järjestystä ja turvallisuutta rallien aikana myös Jyväskylän keskustassa. Yleisötilaisuuksien riittävistä ja tarkoituksenmukaisista turvajärjestelyistä vastaa tilaisuuden järjestäjä. Perinteisesti rallit ovat sujuneet poliisin näkökulmasta hyvin, eikä isompia häiriöitä ole esiintynyt, vaikka yleisöä on ollut paljon, tiedottaa Sisä-Suomen poliisi. Niille, joiden päämäärä ei ole Jyväskylän ralleissa, poliisi kehottaa käyttämään muita kuin rallikansan käyttämiä teitä perille pääsemiseksi. Rallikansalle virkavalta suosittelee matkaan mukaan kärsivällisyyttä, kevyttä kaasujalkaa ja erityistä varovaisuutta.

Kuva: Santeri Rosenvall

Seuraa ralleja

Olipa pyrkimys sitten seurata ralleja tai välttää niitä kaikin mahdollisin tavoin, kannattaa ehdottomasti hyödyntää eri informaatiokanavat. Perinteiseen tapaan Ylen Ralliradio on taas vahvasti mukana Jyväskylän MM-rallin sykkeessä ja sitä voi kuunnella tuttuun tapaan taajuuksilta 99.3 MHz Jyväskylän alueella ja 97.0 MHz pohjoisessa Keski-Suomessa. Netin kautta Ralliradio löytyy osoitteesta yle.fi/jyvaskyla. Joten jos liikut Keski-Suomen alueella loppuviikon aikana, veivaa autoradioosi Ralliradion taajuus: Erikoiskokeiden seuraamisen lisäksi kanavalla tiedotetaan onnettomuuksista, ruuhkista ja muista ennelta suunnittelemattomista tapahtumista. Myös omista havainnoista kannattaa ilmoittaa Ralliradioon 014-4444 993 tai sähköpostilla osoitteeseen mm-ralli(a)yle.fi. Kaikki Ylen rallisisältö löytyy osoitteesta yle.fi/mmralli. Radion ja netin lisäksi Ylen TV2:n puolella Jyväskylän MM-rallista nähdään suoraa lähetystä liki 12 tuntia.

Kuva: Toni Ollikainen

Ylen lisäksi Neste Rally Finlandin sivuilta ja somesta (Facebookista, Twitteristä, Instagramista ja Youtubesta) saa reaaliaikaista tietoa osakilpailun tilanteesta. Myös Sisä-Suomen poliisilaitos tiedottaa poliisin toiminnasta ralleissa sosiaalisessa mediassa. Twitter toimii pääsääntöisenä tiedotusvälineenä, lisäksi käytössä on Instagram ja Facebook. Myös poliisin www-sivuilla julkaistaan päivittäin koosteet aamulla ja illalla.