Täytä jääkaappi oikein, säästät sähköä ja rahaa

On muutama syy miksi jääkaapissa kannattaa pitää oikea järjestys. Selkeä järjestys lyhentää oven aukioloaikaa, joka taas vähentää sähkönkulutusta. Lisäksi jääkaapin oikeissa osissa säilytettävät tuotteet säilyvät paremmin, mikä vähentää ruokahävikkiä. Tällä ohjeella järjestät jääkaappisi elintervikkeiden kannalta oikeaan järjestykseen.

1 Hedelmät ja vihannekset säilytetään jääkaapissa niille varatuissa vihannes- ja juureslaatikoissa. Eilen kerroimme, missä lämpötilassa mikäkin kasvikunnantuote kannattaa säilyttää.

2 Lihat ja kalat sijoitetaan mahdollisimman lähelle takaseinää. Uusimmissa jääkaapeissa on merkitty säilytysalueet eri tuotteille, mutta jos merkintöjä ei löydy, on liha- ja kalatuotteiden paikka takaseinän lähellä.

3 Leikkeleiden ja levitteiden paras sijoituspaikka on jääkaapin alimmat hyllyt niiden tarvitseman matalan säilytyslämpötilan vuoksi. Levitteet kannattaa säilyttää omissa rasioissaan ja myös voi siirtää rasiaan tai suljettavaan pussiin. Leikkeleille pätee sama säilytyssääntö, kuin rasvoille: Säilytä ne omissa uudelleen suljettavissa pakkauksissaan tai tiiviissä rasioissa.

4 Kananmunat eivät tarvitse erityisen kylmää säilytystä, jolloin ne voidaan sijoittaa kaapin oveen ja sielläkin ylimpään lokeroon. Useimmissa kaapeissa ovikoteloista löytyykin kanamunille varatut kolot.

5 Maito pitäisi ehdottomasti säilyttää jääkaapin alimmilla hyllyillä, ei ovessa. Maito tarvitsee kylmän säilytyslämpötilan ja jääkaapin ovi on kaikkein lämpimin osa kaapista. Avatun purkin voi säilyttää ovessa, jos se käytetään esimerkiksi viimeistään seuraavana päivänä loppuun. Laita täydet, avaamattomat purkit aina kaapin alimmille hyllyille.

6 Tähteet ja valmiit ruoat voidaan säilyttää jääkaapin ylimmillä hyllyillä.