Toiselle sallittu on toiselle kielletty: Sähkötupakan makunesteistä kissa hiiri -leikki

Vuoden 2017 tupakkalaki uudistuksen myötä kiellettiin esimerkiksi Mentholin, vaniljan ja hedelmän makuisten nesteiden myynti. Lailla pyrittiin pienentämään sähkötupakan houkuttelevuutta lapsille ja nuorille.

Nyt 2019 ollaan kuitenkin tilanteessa, että erilaisia makunesteitä voi edelleen hankkia täysin laillisesti. Muun muassa Yle uutisoi, kuinka ympäri suomea lain tulkinnassa on ollut vaihtelevuutta.

Sähkösavukkeissa käytettävät makunesteet, ovat ihan normaaleja elintarvikekäyttöön tarkoitettuja nesteitä. Niitä voit ostaa esimerkiksi lähikaupastasi ja maustaa vaikka kakkusi.

Ongelmaksi tässä on muodostunut kuinka lakia halutaan tulkita. Toiset tulkitsevat asian niin, että kun asiakkaalle ilmoitetaan, että makuneste on vai elintarvikekäyttöön, siinä noudatetaan lain kirjainta. Toinen tulkinta on se, että kun makunestemyynti sähkösavukeliikkeessä. Tämä tulkitaan, niin, että makuneste on tarkoitettu nikotiininesteen maustamiseen.

Yle uutisoi loppuviikosta Kotkassa sijainneen Paff liikkeen tapauksesta. Oikeuden päätöksellä toisella on oikeus myydä tuotetta ja toiselle sen myynti on kiellettyä. Mielenkiintoiseksihan asiassa tekee sen, että puhutaan tuotteesta, jonka myyntiin ei tarvita myyntilupaa, kuten esimerkiksi alkoholin tai tupakan myyntiin.
Lue ylen juttu tästä