Kangasvuoren päiväkotikoulu avasi ovensa

Koulut alkoivat tänään Jyväskylässä ja sitä myöten uusi Kangasvuoren päiväkotikoulu avasi ovensa ensimmäistä kertaa oppilaille. Kangasvuoren päiväkotikoulun oppilaat – ensimmäisen luokan aloittaneita lukuunottamatta – ovat keväällä suljetun Pupuhuhdan koulun koululaisia.

Eppuluokalle menevää Jadea jännitti aika
tavalla. Sari-äiti saattoi tytön kouluun MLL
Huhtasuon paikallisyhdistys Arto Siljarannan
turvatessa tien ylityksen. Taustalla MLL:n
Jenni Tauriainen.

Kangasvuoren päiväkotikoulu nousi Kangasvuorentien ja Liitokurrenkaaren kulmaukseen. Samalla paikalla sijaitsi ennen Kangasvuoren päiväkoti. Aamuyhdeksän paikkeilla päiväkotikoulun liepeillä kävi melkoihin kuhina. Eppuluokkalaisia jännitti ylipäänsä koulutaipaleen aloitus, vanhempien oppilaiden vatsassa lepattivat perhoset ehkä enemmänkin uusien koulutilojen johdosta.


Vanhempi konstaapeli Salminen seurasi
liikennettä Kangasvuorentien ja
Liitokurrenkaaren risteyksessä.

MLL Huhtasuon pakalisyhdisys kampanjoi paikan päällä turvallisemman koulutien puolesta. MLL:n ihmiset pysäyttivät tarvittaessa autoliikenteen, jotta ensimmäisenä koulupäivänä voitiin taata turvallinen suojatien ylitys päiväkotikoulun kohdalla Kangasvuorentiellä, sekä Kangasvuorentien ja Liitokurrenkaaren risteyksessä. Sinisiin Mannerheimin lastensuojeluliiton liiveihin sonnustautunut väki teki selvästi vaikutuksen autoilijoihin ja nopeudet Kangasvuorentiellä päiväkotikoulun kohdalla laskivat selvästi. Molemmille suojateille saapuivat myös polkupyöräilevät poliisit seuraamaan sekä kevyen liikenteen, että autoilijoiden suojatiekäyttäytymistä. Vanhempi konstaapeli Salminen muistuttikin Liitokurrenkaaren risteyksessä Kangasvuorentien ylittäviä lapsia siitä, kuinka tärkeää suojatiestä huolimatta on varmistaa turvallinen tien tai kadun ylitys. Samaa valistustustyötä teki MLL:n väki tarvittaessa pysäyttäen huolimattomasti suojatietä ylittämään lähteneen lapsen ja neuvoen oikean käytännön.

Ajonopeudet kuriin päiväkotikoulun kohdalla

MLL Huhtasuon paikallisyhdistyksen Minna Manner on ehkä syystäkin huolissaan Kangasvuorentien liikenteestä ja etenkin nopeuksista. Moni uuteen kouluun tuleva oppilas joutuu ylittämään Kangasvuorentien joko Rasikadun, Liitokurrenkaaren tai Pupuhuhdantien risteyksessä tai päiväkotikoulun kohdalta, jos tulee nk. Pielespuiston kautta. Kangasvuorentien nopeusrajoitus on 40 km/h, mutta onko sekin liikaa päiväkotikoulun kohdalla?
– Kolmen kympin rajoituskin voisi olla edes alku, pohtii Manner ja jatkaa:
– Halssilakin sai alikulkutunnelit vasta sitten, kun yksi lapsi jäi auton alle joskus 1970-luvulla Vaajakoskentiellä.

MLL Huhtasuon osaston väki yhdessä poliisin
kanssa takasi, että koululaiset pääsivät
turvallisesti Kangasvuorentien yli uuteen
kouluun.

Onko ensin tapahduttava onnettomuus, ennen kuin asialle tehdään jotain? Huhtasuon asukasyhdistyksen varapuheenjohtaja Christian Muurinen on Mannerin kanssa samoilla linjoilla.
– Asukasyhdistys on ollut nyt tammikuusta saakka yhteydessä kaupungin virkamiehiin siitä, että edes tähän päiväkotikoulun kohdalle saataisiin korotettu suojatie, eli “töyssy”.
Asukasyhdistyksen viimeinen tieto asiasta on se, että Jyväskylän kaupunki miettii töyssyn rakentamista.

Mikä sitten olisi paras ratkaisu? Manner on sitä mieltä, että hidaste ei kaikkia hidasta.
– Kyllähän tietyömaillekin laitetaan liikennevaloja, joten voisiko joku sellainen olla ratkaisuna tässäkin? Jotenkin niin, että nappia painamalla jalkankulkija tai pyöräilijä voisi vaihtaa autoilijoille punaiset valot? Ja eihän niiden liikennevalojen tarvitsisi toimia, kuin aamusta iltapäivään. Siis sen aikaa, kun tässä näitä koululaisia liikkuu, Minna Manner visioi Kangasvuorentien varressa.

Lapset vanhempineen kokoontuivat
uuden koulun pihalle.

MLL Huhtasuon paikallisyhdistys kerää adressia turvallisemman koulutien puolesta. Adressissa mainitaan, että “Koulu sijaitsee Kangasvuorentien varrella, jossa on vilkas liikenne. Tiellä ajetaan usein ylinopeutta ja siinä kulkee raskasta kalustoa. Päiväkotikoulun kohdalla on kaksi suojatietä. Haluamme turvata kaikkien lasten koulutien ja vaadimme tielle hidasteita tai liikennevalot hidastamaan autojen nopeuksia ja huomioimaan jalankulkijoita. Emme halua kenenkään lapsen jäävän auton alle koulumatkalla. Turvallinen koulutie on laissa taattu jokaisen lapsen oikeus (Perusopetuslaki 6 §, 32 §).” Voit käydä allekirjoittamassa adressin täällä.

Helmi Penttinen (toinen oik.) aloitti
Kangasvuoren päiväkotikoulussa 2. luokan.
Helmi saapui koululle yhdessä Jenna-äidin
(pun. lippis) kanssa. Myös Anne Rantala (vas.)
saatteli tyttärensä Aadan kouluun.

Takaisin kouluun

Helmi Penttinen aloittaa 2. luokan Kangasvuoren päiväkotikoulussa. Ensimmäisen luokan Helmi ehti käydä Pupuhuhdan koulussa. Äitinsä kanssa kävellen uuteen opinahjoon saapunutta Helmiä jännittää.
– Kiva tulla uuteen kouluun, mutta jännittää. Heräsin jo viideltä, virnistää Helmi.
– Taisi se kuitenkin olla peräti kuuden aikaan, kun heräsit, Jenna-äiti sanoo.
Eelis Penttinen saapui uuteen opinahjoonsa
taustalla näkyvän Pielespuiston kautta ja
joutui ylittämään vilkaasti liikennöidyn
Kangasvuorentien.

Pielespuiston kautta saapuu äidin ja mummon saattelemana kolmannen luokan aloittava Eelis Penttinen.
– Saa kuvata, Eelis huikkaa välittömästi kameran nähtyään. Ja poseeraa miehekkäästi. Millä mielellä Eelis astuu uusiin koulutiloihin?
– Hyvällä. Ei jännitä yhtään. Kiva on päästä uuteen kouluun, sanoo Eelis ennen kuin katoaa koulun pihalle etsimään kavereitaan.

Katso videolta, miltä päiväkotikoulun sisätiloissa näyttää. Kuvatut lapset ovat Eelis Penttinen ja Helmi Penttinen.

Videon kuvaustekstiä muutettu 12.8. klo 13.25.