Lasten päivähoitopaikat tiukalla työllistyville vanhemmille

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen on päättynyt Jyväskylässä elokuun alussa. Perheet saavat tästedes itse päättää lapsen hoidontarpeesta. Uutisoi Yle Keski-Suomi

Hoito-oikeuden rajaus koski Jyväskylässä noin 700 perhettä. Sen aikana lapsella oli oikeus vain osa-aikaiseen hoitoon, jos toinen perheen vanhemmista oli kotona esimerkiksi työttömyyden tai vanhempainvapaan takia.

Rajauksen päättyminen on lisännyt varhaiskasvatuksen kysyntää jonkin verran. Elokuun alkuun mennessä noin kuutisenkymmentä lasta on siirtynyt alimmasta hoitotuntiluokasta johonkin ylempiin luokista, kertoo Jyväskylän varhaispalvelujen palvelujohtaja Päivi Koivisto.

Perheillä on monenlaisia syitä lisätä lapsen varhaiskasvatukseen osallistumista, vaikka toinen vanhemmista olisi kotona:

– Halutaan lapsille enemmän kaverisuhteita ja koetaan että varhaiskasvatus on lapsen kehitykselle hyödyksi. Tai voi olla, että kotona on pieni vastasyntynyt vauva, eikä jaksaminen ei ole ihan kohdallaan. Monenlaisia perhetilanteisiin liittyviä syitä, Koivisto sanoo.

Pienten hoidettavien määrä lisää henkilökunnan tarvetta

Viime vuosien merkittävin muutos on aivan pienimpien lasten lisääntynyt määrä päiväkotipaikkojen hakijoissa.
Lue lisää