Microsoft myöntää: Käyttäjiä kuunnellaan ja puheita tallennetaan

Digitoday uutisoi, että Microsoft muuttia tietosuojalausekettaan. Microsoft kertoo, että syynä on nykyinen tapa antaa tallenteita vieraiden osapuolten kuultavaksi. Muun muassa Skype-puheluista osa tallennetaan ja avustavat henkilöt voivat kuunnella keskusteluja.

Kyse on oienestä osasta äänikomentoja, joita käyttäjät ovat antaneet puhetta tulkitseville digitaalisille avustajille. Microsoftin tapauksessa sen nimi on Cortana, mutta samaa kuuntelua tekevät myös ainakin Apple, Google, Amazon ja Facebook. Yhtiöitä on arvosteltu siitä, että komentojen päätymisestä vieraiden korviin ei ole kerrottu selvästi käyttäjille.

Tietosuojalausekkeen muutokset näkyvät myös suomenkielisessä versiossa. Nykyisellään tietosuojalauseke kuuluu, että “käsittelemme henkilökohtaisia tietoja — sekä automaattisilla, että manuaalisilla (ihmisvoimaan perustuvilla) menetelmillä”.

Microsoft Cortanan ja Skypen kautta tallennettua äänidataa palvelujensa parantamiseen. Google ja Apple ovat aikaisemmin luvanneet, että lopettavat asiakkaidensa kuuntelun. Microsoft ei ainakaan vielä ole kommentoinut kuuntelun lopettamisesta.