Pyöräilykypärää käyttävä aikuinen on esimerkki lapselle

Koulut alkavat ensi tai sitä seuraavalla viikolla koko maassa. Koulutielle astuu valtakunnallisesti arviolta 61 600 ekaluokkalaista. Huhtasuolla otetaan koulujen alkamisen yhteydessä käyttöön uusi Kangasvuoren päiväkotikoulu.

Poliisi turvaa koulujen aloitusta viikoilla 32-33 riippuen koulujen alkamisajankohdasta sekä valvoo tehostetusti ajonopeuksia 12.-18.8.2019 erityisesti koulujen läheisyydessä.
– Poliisin pyrkimyksenä on koulujen alkaessa olla mahdollisimman näkyvästi esillä, koska poliisin näkyvyydellä pystytään parhaiten vaikuttamaan ihmisten liikennekäyttäytymiseen, sanoo poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksen tiedotteessa.

Nopeusvalvonnan lisäksi valvonnan painopiste on autoilijoiden kännyköiden ja turvalaitteiden käytössä sekä suojatiesääntöjen noudattamisessa. Poliisi valvoo koulujen alkaessa tehostetusti myös jalkakäytävällä ajavia polkupyöriä ja mm. sähköpotkulautoja.
– Vain alle 12-vuotiaat saavat ajaa lain mukaan polkupyörällä jalkakäytävällä. Tätä vanhempien tulee käyttää pyörätietä tai ajorataa. Tämän monet aikuiset pyöräilijät tuntuvat unohtaneen, Kallio muistuttaa.

Poliisi kehottaa myös kulkemaan pienten koululaisten kanssa koulureitin jalkaisin. Vaikka reitti olisikin tuttu, kannattaa muistin virkistämiseksi koulumatka kävellä läpi, kerrata vaaranpaikat ja muistuttaa esimerkiksi, että aina ennen suojatielle astumista pitää vielä varmistua siitä, että tien ylitys on turvallinen myös valo-ohjatuissa risteyksissä.

Poliisitarkastaja on huolissaan pyöräilykypärän käytöstä – tai käyttämättä jättämisestä. Esimerkin voimaa ei sovi väheksyä.
– Valitettavan paljon näkee liikkeellä lapsiperheitä, joiden lapsilla on kypärät, mutta vanhemmilla ei. Monet vanhemmat myös puhuvat kännykkään autolla tai pyörällä ajaessaan. Lapsille tulisi näyttää hyvää ja turvallista esimerkkiä jo pienestä pitäen, Kallio muistuttaa.