Rallit poliisin silmin

Torstai 1.8.

Rallin MM-osakilpailut Jyväskylässä käynnistyivät torstaina. Poliisi puhallutti liikenteessä yhteensä noin 200 henkilöä. Yhtä kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena. Poliisi antoi 16 ylinopeussakkoa, yhden rikesakon ja määräsi 5 kuljettajaa ajokieltoon ylinopeuden vuoksi.

Poliisi valvoo myös vesillä. Torstaina Jyväskylän vesillä poliisi puhallutti yhteensä noin 100 henkilöä, joista yhtä veneen kuljettajaa epäillään ruorijuopumuksesta. Suurin puute oli hyväksyttyjen sammuttimien puuttuminen. Noin kymmenelle kipparille piti kirjoittaa asiasta rikesakkomääräys.

Harjun erikoiskoe kokosi jälleen paljon katsojia kaupungin keskustaan. Erikoiskoe ei aiheuttanut poliisille erityisiä toimenpiteitä.

Kauppakadun ja Vapaudenkadun välissä Cygnaeuksenkatu oli suljettu siellä olleen mielenilmauksen vuosi.

Lähde: Sisä-Suomen poliisi (1.8. klo 21.46)


Perjantai 2.8.

Jyväskylän keskustassa ja muuallakin Keski-Suomessa poliisilla riitti tehtäviä viime yönä normaalia enemmän. Rallikansan vaikutus näkyi. Epäillyistä pahoinpitelyistä kirjattiin useita rikosilmoituksia.

Perjantaina ajettiin erikoiskokeita Oittilassa, Moksissa, Urriassa, Ässämäellä ja Harjulla. Ruuhkia on odotettavissa erikoiskokeille vievillä teillä, mm. 9-tiellä, 4-tiellä ja pienimmillä teillä. Lähde ajoissa liikkeelle, varaudu ruuhkiin ja pysäköi autosi vain merkityille pysäköintipaikoille. Näin varmistat mm. pelastuskaluston paikalle pääsyn vaaratilanteessa.

Maasto on erittäin kuivaa ja avotulen teko on ehdottomasti kielletty. Varmista, että mahdollisesta tupakantumpistasi ei aiheudu palon vaaraa.

Poliisi valvoo tänäänkin liikennettä niin maanteillä kuin vesillä. Nauti hyvällä mielellä, mutta ei kaasu pohjassa rallin huumasta!
Lähde: Sisä-Suomen poliisi (2.8. klo 09.13)

Toinen rallipäivä on ohi, poliisilla työt jatkuvat aamuun asti.

Poliisi valvoo edelleen tehostetusti liikennettä ja pyytää rallikansalta malttia niin kaupungissa kuin tien päällä. Liikenne on sujunut pääasiassa rauhallisesti, mutta vastoin järjestäjän antamia ohjeita pysäköidyt ajoneuvot ovat hidastaneet viranomaistoimintaa Urria 2 erikoiskokeella.

Poliisi on antanut liikenteessä ylinopeussakkoja tämän päivän aikana 34 henkilölle, joista 7 on määrätty ajokieltoon. Kahden henkilön epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja liikenteessä tavattiin myös 1 ajo-oikeudeton kuljettaja ja 1 poliisin etsintäkuulutettama henkilö. Automaattinen liikennevalvonta kuvasi 110 kuljettajaa, joista 1 tullaan määräämään ajokieltoon.

Poliisi on valvonut tänäänkin vesiliikennettä. Poliisi puhallutti yhteensä noin 30 henkilöä, joista muutama puhalsi alkometriin lukeman, joka jäi alle rangaistavuuden. Päivän aikana ei kirjattu yhtään epäiltyä vesiliikennejuopumusta. Eikä veneilijöillä tarvinnut kirjata muitakaan sakkoja.
Lähde: Sisä-Suomen poliisi (2.8. klo 22.21)


Lauantai 3.8.

Viime yö oli poliisin näkökulmasta jälleen kiireinen. Tehtäviä oli paljon liittyen häiriökäyttäytymiseen. Poliisille on kirjattu muutamia pahoinpitelyilmoituksia. Törkeitä ylinopeuksia ei tullut yöllä poliisin tietoon.

Tänään rallia ajetaan Pihlajakoskella, Päijälässä, Kakaristossa ja Leustussa. Ralliliikenne tulee ruuhkauttamaan erityisesti 9-tietä koko päivän ajan. Poliisi muistuttaakin varaamaan riittävästi aikaa ja malttia liikenteeseen. Ohittelu ruuhkassa on täysin turhaa ja aiheuttaa vaaratilanteita. Poliisi valvoo tänäänkin liikennettä niin maalla kuin vesillä.

Erikoiskokeiden yhteydessä pysäköinnissä on ehdottomasti noudatettava annettuja ohjeita. Kapeilla kylä-, paikallis- ja yksityisteillä on aina pysäköitävä vain tien toiseen reunaan. Varmista tienvarsipysäköinnissä, että hälytysajoneuvot mahtuvat ajamaan tiellä. Ethän halua omalla pysäköinnilläsi estää avun saamista paikalle!
Lähde: Sisä-Suomen poliisi (3.8. klo 08.32)

Lauantai ja rallien kolmas päivä on sujunut poliisin silmin rauhallisesti. Liikenteessä on ollut paikoin ruuhkia. Poliisi on suorittanut liikennevalvontaa 9-tiellä sekä vesiliikennevalvontaa eteläisellä Päijänteellä ja Pihlajakosken alueella.

Poliisi on kirjannut tänään 20 ylinopeussakkoa ja viisi henkilöä on määrätty ajokieltoon. Liikenteessä on myös tavattu yksi ajo-oikeudeton kuljettaja ja kahta kuljettajaa epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta alueella, jossa nopeusrajoitus oli 80 km/h ja todettu nopeus 140 km/h. Poliisi puhallutti liikenteessä tänään noin 500 kuljettajaa, 10 kuljettajaa puhalsi lukeman, joka jäi alle rangaistavuuden. Poliisin automaattinen liikennevalvonta kuvasi tänään 117 kuljettajaa.

Poliisi puhallutti vesiliikenteessä tänään noin 130 kuljettajaa, joista kahta veneen kuljettajaa epäillään ruorijuopumuksesta. Viidelle kuljettajalle annettiin sakot varustepuutteiden vuoksi.

Rallikansaa on tänä iltana paljon liikenteessä, poliisi kehoittaa viettämään iltaa hyvässä hengessä ja pitämään toisistaan huolta.

Huomenna sunnuntaina 4.8. on Neste Rallyn päätöspäivä. Erikoiskokeita on neljä, joista kaksi ajetaan Laukaassa ja kaksi Ruuhimäellä. Liikenne tulee ruuhkautumaan erityisesti 9-tiellä Jyväskylän suuntaan. Myös paluuliikenne näkyy iltapäivällä pääväylillä etelän suuntaan.
Lähde: Sisä-Suomen poliisi (3.8. klo 21.38)


Sunnuntai 4.8.

Viimeinen rallipäivä on alkamassa. Tänään ajetaan neljä erikoiskoetta, joista kaksi Laukaalla ja kaksi Ruuhimäellä. Ruuhkia voi päivän aikana esiintyä etenkin 9-tiellä ja poliisi muistuttaa edelleen liikennesääntöjen noudattamisesta.

Lauantain ja sunnuntain välinen ralliyö oli poliisille vilkas. Poliisia on työllistänyt yön aikana mm. pahoinpitelyt ja rattijuopumukset.

Viimeinen rallipäivä on poliisille liikennepainoitteinen. Poliisi valvoo paluuliikennettä koko sunnuntain. Aikaa ja malttia kehoitetaan varaamaan riittävästi myös paluumatkalle.
Lähde: Sisä-Suomen poliisi (4.8. klo 08.49)

Rallin MM-sarjan osakilpailu on ajettu Keski-Suomen maakunnassa torstaista sunnuntaihin 1.-4.8.2019. Tapahtuma keräsi jälleen runsaasti yleisöä, mihin poliisi varautui tehostamalla valvontaa ja lisäämällä resursseja.

Rallipäivien aikana poliisi on valvonut liikennettä niin vesillä kuin maanteilläkin. Valvonnan seurauksena poliisi on kirjannut rikosilmoituksia mm. törkeistä liikenneturvallisuuden vaarantamisista, sakkoja ylinopeuksista ja ottanut kiinni rattijuopumuksista epäiltyjä kuljettajia. Vesillä poliisi tavoitti muutamia vesiliikennejuopumuksesta epäiltyjä ja puuttui veneilijöiden varustepuutteisiin.

Liikenteellisesti suurimmat haasteet ovat muodostuneet liikenneruuhkista ja vastoin järjestäjän ohjeita pysäköidyistä autoista. Erityisesti lauantain erikoiskokeiden yhteydessä Jyväskylän ja Jämsän välinen tieosuus ruuhkautui edellisiin vuosiin verraten aiempaa enemmän. Liikennemäärin nähden rallit ovat sujuneet poliisin näkökulmasta hyvin ja vakavimmilta onnettomuuksilta on vältytty.

Suuren yleisömäärän seurauksena poliisi on yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvonnan seurauksena joutunut puuttumaan erinäisiin järjestyshäiriöihin ja häiriökäyttäytymiseen. Lisäksi poliisin tietoon on tullut loppuviikon aikana pahoinpitelyrikoksia, joiden määrä ei kuitenkaan suuresti eroa tavanomaisesti tapahtumaviikonlopusta.

Rallit ovat yleisömäärään nähden sujuneet poliisin silmin hyvin ja vakavilta rikoksilta on vältytty. Poliisi kiittää asiallisesti käyttäynyttä ralliyleisöä.
Lähde: Sisä-Suomen poliisi (4.8. klo 14.36)