Maailman suosituinta hedelmää uhkaa tuho

Helsingin Sanomat uutisoi, että banaania – maailman suosituinta hedelmää – uhkaa tuho. Tuhon syynä on Panaman taudiksi nimetty sieni, jonka vuonna 1992 löydetty tuhovoimainen muoto tuhoaa banaanikasvustot. Viheliään sienitaudista tekee se, että itiöt voivat pesiytyä maaperään vuosikymmeniksi.

Panaman tauti on levinnyt uhkaavasti aiheuttaen pahaa jälkeä Lähi-idässä, Australiassa, Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa. Latinalainen Amerikka, joka on maailman merkittävintä banaanintuotannon aluetta, on aina näihin päiviin saakka välttynyt Panaman taudilta, ei vuonna 2016 ollutkaan ihme, että kansainvälinen banaanikongressi peruttiin San Joséssa, Costa Rican pääkaupungissa ja siirrettiin Miamiin Yhdysvaltoihin. Järjestäjät näet pelkäsivät, että kongressivieraat voisivat tuoda kengissään tai näytekasveissaan Panaman taudin Costa Ricaan, joka on maailman neljänneksi suurin banaaninviejä.

Asiantuntijat olivat jo vuosia varoitelleet, että taudin leviäminen alueelle olisi vain ajan kysymys. Tämän vuoden elokuussa synkät ennustukset kävivät toteen. Kolumbia ilmoitti, että Panaman taudin pelättyä muunnosta oli havaittu maassa. Julistettiin hätätila. Rekkoja desinfioitiin. Poliisi ja armeija vahvistivat läsnäoloaan viljelmien liepeillä, jotta banaanivarkaat eivät saapastelisi tilalta toiselle mahdollisesti saastuneine kenkineen.

Mutta vahinko oli jo tapahtunut. Tauti leviää petollisen helposti, joten banaanin – sellaisena kuin se Suomessa tunnetaan – päivät näyttävät luetuilta. Maailmassa on yli tuhat banaanilajiketta. Hattaranpinkkejä banaaneita. Vihreä-valkoraidallisia hedelmiä, joiden sisus näyttää kypsänä appelsiinisorbetilta. Pötkylöitä, jotka maistuvat mansikalta. Monet lajikkeet ovat jauhoisia ja vaativat keittämistä kuin perunat.

Moninaisuudesta huolimatta lähinnä vain lajike nimeltä Cavendish sopii laajamittaiseen vientiin. Sen sadot ovat runsaita ja maku miellyttävä. Hedelmä kestää pitkänkin kuljetuksen kypsymättä liian ripeästi. Se on se keltakuorinen herkku, johon meidät länsimaalaiset on totutettu. Ja juuri Cavendishia Panaman tauti nyt uhkaa.

Juttu muokauttu täysin uudelleen 10.9. klo 11.15.