Mestari Cheng

Kuva: Finnkino

Tiedot

Ensi-ilta: 27.9.2019
Genre: Draama, kotimainen
Ikäraja: 7 (voi aiheuttaa ahdistusta)
Kesto: 1 t 54 min
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Mika Kaurismäki
Pääosissa: Chu Pak Hong, Anna-Maija Tuokko, Lucas Hsuan, Kari Väänänen, Vesa-Matti Loiri

Synopsis
Mika Kaurismäen uusi elokuva Mestari Cheng on draamakomedia hyvästä ruuasta, Lapista ja erilaisten tapojen kohtaamisesta hyvässä hengessä ja ruohonjuuritasolla. Se on tarina erilaisista kulttuureista tulevien tavallisten ihmisten yllättävästä tapaamisesta ja tutustumisesta, kun kiinalainen mestarikokki Cheng saapuu sattumalta poikansa kanssa suomalaiseen syrjäkylään. Elokuvan pääosissa nähdään Chu Pak Hong, Anna-Maija Tuokko, Kari Väänänen, Vesa-Matti Loiri ja Lucas Hsuan. Elokuva on kuvattu Raattamassa, Kittilässä, Sodankylässä ja Kiinassa.”

Odotin elokuvan olevan taiteellinen teos, jota ymmärretään vain ulkomaisilla elokuvafestivaaleilla, koska elokuvan ohjaaja on Kaurismäki. Mutta ulkomailla palkitut taide-elokuvat ovat Aki Kaurismäen käsialaa. Mika Kaurismäen Mestari Cheng on kuvauksen mukainen: siinä seurataan ruohonjuuritasoa, tavallisten ihmisten elämää Lapissa.

Leffa kuvaa oivallisesti pienen syrjäkylän elämää, jossa päivät toistavat itseään lounaspaikan ruokalistaa myöten. Elokuvan henkilöt ovat tavallisia, samaistuttavia, joiden tunteet ja tuntemukset ovat inhimillisiä: Kuinka omat pelot ja murheet estävät tekemästä asioita tai toteuttamasta haaveita. Toisinaan muutoksen ei tarvitse olla edes iso, kun asiat alkavat näyttää aivan toiselle.

Kun vierasmaalainen kokki saapuu kylään, vaihtuu makkarakastike kiinalaiseen ahvenkeittoon ja keskikalja teeksi. Kiinalainen kokki pienen poikansa kanssa valaa kylän asukkaisiin uutta toivoa paremmasta. Lämminhenkinen elokuva etenee verkkaisesti, mutta ei kuitenkaan kyllästyttävän hitaasti. Ihmisiltä ihmisille.