Kuinka useasti lakanat, pyyhkeet yms. tekstiilit pitäisi vaihtaa ja pestä

Kotona on monia asioita, jotka täytyy aika ajoin vaihtaa. Mutta mikä olisi sopiva vaihtoväli millekin?
Tässä sinulle asiantuntijoiden nyrkkisäännöt vaihtoväleihin.

Lakanat
Moni asia vaikuttaa lakanan vaihtoväliin. Esimerkiksi yöpuvun käyttö tai käytätkö sängyssä päiväpeittoa. Syötkö sängyssä ja viettääkö lemmikit aikaansa sängyssä. Martat neuvovat, että lakanat vaihdettaisiin noin 3 viikon välein. Jos lemmikit viettävät aikaa myös sängyssä, suositeltavaa olisi pestä vuodevaatteet useammin.

Käsipyyhkeet
Kaikilla perheenjäsenillä kannattaisi olla omat käsipyyhkeet. Mikrobit leviävät helposti samasta pyyhkeestä perheenjäseneltä toiselle. Helsingin yliopiston mikropiologian professori kehottaa vaihtamaan käsipyyhkeet viikoittain. Käsipyyhkeet kannattaa vaihtaa ja pestä mieluummin liian usein, kuin liian harvoin.

Kylpypyyhe
Martat neuvovat vaihtamaan kylpypyyhkeen kerran kuussa. Jos käytät samaa kylpypyyhettä, myös treenikassissasi, vaihtoväli olisi suositeltavaa olla parinviikon välein.

Tyynyliina
Jos samalla tyynyliinalla ei nuku kissa tai koira, on sopiva vaihtoväli tyynyliinalle kahden viikon välein. Jos taas lemmikkikin käyttää tyynyliinaa, niin vaihtoväli silloin viikon välein olisi suotavaa.

Tyyny
Tyyny pitäisi vaihtaa uuteen, noin 2 vuoden välein, ellei kyseessä ole niin sanotusta älymateriaalista valmistettu tyyny. Astmaliiton terveysasiantuntija kehottaa pesemään tyynyt ainakin pari kertaa vuodessa.

Peitto
Astmaliiton terveysasiantunti kohottaa vaihtamaan peitot neljän vuoden välein ja pesemään yhdestä kahteen kertaan vuodessa.

Patja
Selkäliiton asiantuntija kehotta vaihtamaan patjat vähintään 10 vuoden välein. Jouset eivät välttämättä kestä niinkään kauaa, jos ne joutuvat kovalle rasitukselle. Jos aamulla on selkä kipeä, tai patja on kuopalla, kannattaisi patja vaihtaa heti uuteen.