Kahveissa on eroja, kuten viineissä

Kauppakeskus Sepässä on kahviloita moneen makuun, joista yksi on pieni, mutta sitäkin persoonallisempi Papu Coffee Shop. Päätämme tilata kahvit.
– Mistä pavuista haluatte, kysyy Selja Trujillo ja alkaa kertoa eri myllyissä olevista pavuista ja siitä, mikä papu sopii minkäkin tyyppiseen kahviin. Kerromme mieltymyksemme, jonka pohjalta Selja valmistaa meille espresson ja cappuccinon.

Selja ja Brandon Trujillo

Papu Coffee Shop on ollut alunperin paahtimo Papun kahvila, jonka Trujillot sittemmin ostivat. Nykyisin kahvilan nimi on Mukti Coffee, vaikka kahvilan teippaukset ja nimikyltti vielä muuta kertovatkin.
– Olin Kansasissa yliopistossa, jonka kirjastoon rakennettiin kahvila. Sain sieltä työpaikan. Kahvila järjesti kahden viikon kurssin, jossa opin vähän pavuista ja paahtamisesta, kertoo Brandon Trujillo. Yliopiston kahvilan baristalta Brandon sai oppinsa mestari-kisälli -tyylisesti.– Hän opetti minulle kaiken kahvin valmistuksesta, kuten esimerkiksi sen, miten kahvi uutetaan tai miten maito lämmitetään ja vaahdotetaan.
Kotimaastaan Yhdysvalloista Brandon tuli Seljan perässä Suomeen vuonna 2012.
– Täällä olin suomen kielen kurssilla, johon kuului työharjoittelu. Koska minulla oli jo baristan koulutus, kysyin suoraan paahtimosta, että pääsisinkö Papuun harjoitteluun ja siitä se sitten lähti, hän jatkaa.

Kahvijuoman valmistus on
taitolaji.

Aluksi Brandon työskenteli nyt omistamassaan Papun kahvilassa, mutta teki töitä myös paahtimon puolella kahvia paahtaen. Työharjoittelun jälkeen Brandon sai paahtimosta myös keikka- ja kiireapulaisen töitä.
– Ja nyt vuoden alusta alkaen kahvila on sitten ollut meidän. Me toimimme omana yrityksenä, Mukti Coffeena, Selja sanoo.

Millä tavoin Mukti Coffee eroaa muista alueen kahviloista?
– Käytämme paikallisen paahtimon luomupapuja – luomu on kova juttu tänä päivänä – eli paahdetut pavut tulevan läheltä, jolloin paahto on tuore, Selja aloittaa.
– Palvelu on toinen meidän valtti. Koska työskentelemme omassa yrityksessämme, me palvelemme itse asiakkaita. Näin ollen olemme perillä asiakkaiden toiveista, jatkaa Brandon.

Selja jauhaa
papuja asiakkaalle.

Trujillojen kahvilassa voi paitsi nauttia kahvin paikan päällä tai ottaa sen mukaan, sieltä voi myös ostaa papuja joko kokonaisina tai valmiiksi jauhettuina.
– Pavut ovat keskipaahdosta tummaan asteikolla 1-5, Selja sanoo. Kahvilasta saa myös asiakkaiden toiveiden mukaisia jauhatuksia, kuten french pressiä tai aeropressiä.
– Jauhatuksia pystytään aina muokkaamaan asiakkaan toiveiden mukaan.

Hyvä kahvijuoma on monen asian summa

Normaalisti juon kahvini sokerilla ja maidolla. Nyt maistan epäillen cappuccinoani, koska en tajunnut laittaa kuppiin sokeria. Mutta sokeria kahvijuomani ei kaipaa, sillä siinä on luonnostaan oikein hyvä makeus. Hörppään kuppini tyhjäksi ehkä liiankin hätäisesti, nautiskelematta. Mutta kun se on niin hyvää.
– Seljalla on taikakädet, Brandon nauraa.
Kahvini makeus on peräisin juuri sopivaan lämpötilaan lämmitetystä maidosta.


Hyvä kahvijuoma on monen asian summa. Selja Trujillo kertoo, että lähtökohta hyvälle kahville on papu.
– Ensimmäinen asia on tietysti raaka-aine. Pitää olla hyvin kasvatettu papu, mikä on laadukkaasti ja oikeaan aikaan poimittu ja säilytetty sekä paahdettu hyvin.
– Sitten on se baristan viimeinen kosketus, mikä tarkoittaa, että on oikeassa suhteessa kahvia ja vettä. Myös se on tärkeää, että kahvi on uutettu oikeassa ajassa: Ei liian vähän aikaan eikä liian pitkään, listaa Selja. Kokonaisuuteen kuuluu myös maidon vaahdottaminen sekä oikea maidon lämpötila ja vaahdon koostumus.
– Mielestäni ihan tärkein asia kahvin valmistamisessa on se, että papu jauhetaan juuri ennen käyttöä, Brandon Trujillo sanoo.

Toisinaan lattetaide onnistuu,
toisinaan ei.

Trujillojen mukaan se, laittaako kahviin suomalaisittain kylmän vai lämpimän maidon, on ihan makuasia.
– Tietysti, jos olisi pakko valita toinen, niin silloin ehdottomasti lämmin maito, naurahtaa Selja.
– Esimerkiksi americano voi usein olla hyvin kuuma, mutta kun siihen laittaa vähän kylmää maitoa, se jäähtyy sopivasti juotavaksi, jatkaa Brandon. Miehen mukaan kahvi on jokaisen juojan henkilökohtainen kokemus tai mieltymys ja jos tykkää juoda kahvinsa niin, että jäähdyttää sen kylmällä maidolla sopivan lämpöiseksi, ei siinä ole mitään väärää.
– Maito tietysti peittää itse pavun maun. Eli jos haluaa maistaa pavusta vaikka suklaisen tai hedelmäisen maun, kannattaa kahvia ainakin maistaa ihan mustana, huomauttaa barista Trujillo.

Trujillojen kahvilasta voi ostaa myös kahvin valmistukseen tarvittavia tarvikkeita, kuten kahvimyllyjä. Se on myös ainoa paikka, mistä voi ostaa kaikkia niitä kahvilaatuja, mitä paahtimo Papussa paahdetaan.

Miten paljon Selja ja Brandon juovat itse kahvia?
– Ei paljon, naurahtaa Brandon.
– Ehkä yksi tai kaksi kuppia päivässä, täydentää Selja.

Mukti Coffee löytyy Facebookista ja Instagramista.

Maininta kahvilan Facebookista ja Instagramista lisätty 4.10. klo 11.00.